A Roncsolásmentes Anyagvizsgálók Szövetség (MAROVISZ) kétévente megrendezett Roncsolásmentes Anyagvizsgálati Konferencia és Kiállításának (RAKK), sorrendben a tizedik rendezvényére, 2017. március 22-24 között került sor Egerben.

Ezen a konferencián a roncsolásmentes anyagvizsgálók színe-java és a kereskedelmi kiállítók találkoznak rendszeresen. A Dunaújvárosi Egyetemet és az Ecotech Zrt-t, az utóbbi finanszírozásával, Kocsó Endre és dr. Pór Gábor képviselték.  Szép sikerrel került bemutatásra poszteren és Kocsó Endre rövid előadásában a MAID laboratórium pásztázó roncsolásmentes családja, mely komoly érdeklődést váltott ki.  Tárgyalások folytak a kiállítókkal a jövőben kialakítandó műszerek piacra vitelére. Ez a terület a MAID laboratórium sikertémája lehet, mivel a magyar piacon jelenleg egyeduralkodók vagyunk.

A szakemberek közös, előre egyezetett előadássorozatban számoltak be a tavalyi hajdúszoboszlói akusztikus emissziós mérésekről, melynek fókuszában a gáztartályok felrepedésének vizsgálata volt. Ennek hasonló, közös méréseit korábban a Dunaújvárosi Egyetemen szerveztük. A MAID labor számára nagy elismerés, hogy eseményre meghívták. Pór Gábor koreferátumában ismertette azokat az eredményeket, amelyeket a tavalyi összeméréskor kaptunk. Ennek során egészen 36 bar nyomásig fokozva az 5 köbméteres gáztartály nyomását, sikerült a gyengített falat felszakítani. Az akusztikus emisszió mérések és más roncsolásmentes mérések célja, hogy a tartályfelrepedéseket a vizsgálatokkal megelőzzük. A nemzetközi (osztrák és ukrán) részvétellel folytatott tavalyi kísérlet unikális volt, folytatása várható, akár valódi gázrobbanást is imitálva. A módszertan fejlesztésére a közös, nemzetközi műszaki tudományos erőfeszítések várhatóan folytatódnak, bíztató ukrán-magyar együttműködés lehetőségének kibontakozásával.