Pályázati azonosító: NTP-INNOV-22-0164 „Tehetségfejlesztés kockáknak, avagy az intelligens látás”

Kedvezményezetti adatok: A Dunaújvárosi Egyetem 6 033 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a program megvalósításához.

A támogatás forrása: A Kulturális és Innovációs Minisztérium (Miniszterelnökség jogutódja, a továbbiakban: Támogató) megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (a továbbiakban: Lebonyolító) a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2021-2022. évi cselekvési programja.

 

Projekt tartalma:

A Dunaújvárosi Egyetem egy éves tehetséggondozó programot indít. A programra olyan középiskolás tanulók és egyetemi hallgatók jelentkezhetnek, akiket érdeket az informatika, robot-technológia. A program résztvevői 60 órás képzés kapnak a résztvevők a mesterséges intelligenciával támogatott alakfelismerés, az intelligens látás témakörében. A képzéshez szükséges eszközöket az Egyetem biztosítja. A képzés 2023 februárjában kezdődik. A résztvevők a képzés végén egy olyan hardver-szoftver eszközt építenek, amely alakfelismerés segítségével tud vezényelni egy robotot. A Dunaújvárosi Egyetemmel párhuzamosan a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán (Szerbia) hasonló képzés zajlik.

A tehetséges hallgatókat a Dunaújvárosi Egyetem kutatási programjaiba is bevonjuk.

 

A projekt célja:

Az informatikai, műszaki tudományterületeken belül a tehetségek felkutatása és gondozása. A projekt résztvevői számára olyan plusz tudás átadása, mely segíti és ösztönzi a műszaki, informatikai érdeklődésű fiatalokat tehetségük kibontakoztatásában. A projekt keretén belül az iparban is használható tudást szerezhetnek a fiatalok, melyet tanulmányaikban, későbbi munkájukban, ill. az Egyetem kutatásaiban való részvételben is hasznosítani tudnak. A projekt célja olyan tudományos ismeretek, ötletek, lehetőségek bemutatása, mely felkelti a fiatalok érdeklődését a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásai iránt.

 

Támogatott tevékenység megvalósítási időtartama: 2022.08.01-2023.04.30.