Dunaújvárosi Egyetem légifelvétel

2000-ben, amikor önálló felsőoktatási intézménnyé válhattunk, határozott elképzelésünk volt arról, hogy miként váljunk Dunaújváros és a régió szellemi innovációs központjává. Képzési és kutatási területeink bővítését e cél szolgálatába állítottuk, hogy létrehozzunk egy korszerű intézményt, a Közép-európai Innovációs és Technológiai Campust.

 

 

Küldetés

A Dunaújvárosi Egyetem egyik fő küldetése, hogy a műszaki, informatika tudományág, a hozzájuk kapcsolódó kutatások területén az országban és nemzetközileg is egyaránt vonzó, biztos szakmai tudást adó egyetem legyen. Legalább ennyire fontos pozícióink megőrzése a gazdaságtudományok, a társadalomtudomány és a pedagógusképzés képzési területeken is. Jelenleg 8 Bsc/BA alapszak és 5 felsőoktatási szakképzési szak, 2 mesterképzési szak, továbbá 17 szakirányú továbbképzés választható.

 

Nemzetközi kapcsolatok

A Dunaújvárosi Egyetem nemzetközi felsőoktatási intézmény. A 2006/07-es tanévben kezdtük meg nemzetközi kapcsolatainak és képzéseinek kiépítését, ekkor indítottuk el első angol nyelvű okleveles képzési programunkat.

 

Mára hat alapszakon és két mesterszakon fogadjuk az angol nyelven tanulni vágyó fiatalokat a világ minden tájáról. Külföldi hallgatóink a világ közel 40 országából érkeznek egyetemünkre. A Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogramban annak indulása óta részt veszünk fogadó egyetemként, ösztöndíjas hallgatóink száma évről évre emelkedik.

 

A Dunaújvárosi Egyetem számos Európán belüli és kívüli felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodást az Erasmus+ program keretében, lehetővé téve ezzel hallgatóink számára, hogy egy vagy két féléven keresztül külföldön is végezhessenek ösztöndíjjal támogatott tanulmányokat. Ezzel párhuzamosan egyetemünk évek óta egyre népszerűbb az Erasmus+ program keretében Európán belülről és kívülről részképzésre érkező egyetemisták körében.

 

Folyamatos fejlődés

Az elmúlt tíz évben, a közel tízmilliárdos fejlesztésnek köszönhetően nemzetközi színvonalú campust építettünk: belvárosi főépületünkkel és szomszédos kollégiumainkkal valóságos körgyűrűt alkotnak új létesítményeink. Színvonalas kollégiumainkban ma már valamennyi szállást igénylő elsőéves hallgatónknak - a egyetemi belső informatikai hálózatra, internet-csatlakozásra és kábeltelevíziózásra is lehetőséget adó, fürdőszobás lakóegységekben - szállást tudunk biztosítani. A szobákban hűtőszekrény, az emeleteken korszerűen felszerelt konyhák és mosókonyhák teljes komfortot biztosítanak számukra. Szobáink a nemzetközi Youth Hostel hálózat kínálatában is szerepelnek.

 

A modellváltásnak köszönhetően új kapuk nyíltak meg az egyetem előtt. Az elmúlt években számos vállalattal kötött az intézmény együttműködési megállapodást, a paksi atomerőmű beruházásnál is kiemelt szereplő lett az egyetem. Ehhez kapcsolódik egyik új tevékenységünk: a nukleáris ipar számára létrehozni egy szervezőentitást Dunaújvárosban. Minden abba az irányba mutat, hogy gyakorlat­orientált, üzemeltetésben és működtetésben jártas, kellő tudással rendelkező hallgatók kerüljenek ki intézményünkből a nukleáris ipar számára.

 

Egyetemünk modellváltásával egy időben megvalósulhatott a Bánki Donát Technikum szervezetünkbe történő integrációja is. A középiskolás fiataloknak komoly lehetőségeket teremt ez a változás, hiszen különleges szakmai életpályát tudunk nyújtani számukra, és kiemelten támogathatjuk egyetemi továbbtanulásukat. Az a célunk, hogy szinergikus együttélés-együttműködés alakuljon ki az intézményen belül a szakképzés, a felsőoktatás és saját cégünk, az Ecotech Nonprofit Zrt. által nyújtott felnőttképzés között. A tervezett Képzési Életpályamenedzsment Programunk ezen törekvéseinket szolgálja.

 

ÉLJ - TANULJ – SZÓRAKOZZ

A szabadidő kulturált eltöltésére korszerű könyvtár, konferenciaterem, Diákcentrum, a fitnesz centrumot is magába foglaló Campus Klub, Sport- és Rendezvénycsarnok, valamint szabadtéri sportpályák állnak a egyetemi polgárok rendelkezésre. Minden egy helyen, a belváros szívében!

 

Intézménytörténet

Az intézmény főépületét Malomsoki József tervezte - valamint a 2006-ban 50 éves érettségi találkozón itt járt egyik első végzős osztály egyhangú állítása szerint dr. Avas Mihály, az épületben 1953-tól működő középfokú Kerpely Antal Kohászati Technikum első igazgatója - tervei alapján 1951 és 1953 között, szocreál stílusban épült.

 

Az intézmény jogelőd elnevezései

1962 - 1969 Felsőfokú Kohóipari Technikum (FKT)
1969 - 1990 (miskolci) Nehézipari Műszaki Egyetem Kohó- és Fémipari Főiskolai Kar (NME KFFK)
1990 - 2000 Miskolci Egyetem Dunaújvárosi Főiskolai Kara (ME DFK)
2000. január 1-től Dunaújvárosi Főiskola (DF) / College of Dunaújváros
2016. január 1-től Dunaújvárosi Egyetem (DUE) / University of Dunaújváros