Kedves Felvételiző!

A duális képzés egy olyan kivételes lehetőséget jelent számodra, amellyel már 18 évesen „pályára állíthatod” magad és megtalálhatod jövőbeni munkahelyed.  Már főiskolásként, egyetemistaként részese lehetsz egy vállalat életének, a legjobb gyakorlati szakemberektől tanulhatsz, és ráadásul még fizetést is kapsz, amely hozzájárul anyagi önállóságod megteremtéséhez. A lehetőséggel persze a követelmények is együtt járnak, de ezek egyáltalán nem teljesíthetetlenek, sőt! Ha nem az „átvészelés” a stratégiád a főiskolai, egyetemi évek alatt, biztosan menni fog!


Mi az a duális képzés?

A duális képzésben részt vevő hallgatók amellett, hogy nappali tagozatos hallgatóként a főiskolán, egyetemen folytatják tanulmányaikat, egy vállalatnál rendszeres szakmai gyakorlatot végeznek, valamint megszerzik a céges igényeknek megfelelő szaktudást.

A diplomaszerzést követően így olyan pályakezdőkként kerülnek ki a munkaerőpiacra, akik – a  választott szak  képzési idejétől függően – 3-3,5 éves szakmai gyakorlattal és naprakész szaktudással rendelkeznek.
A duális képzés lehetőséget biztosít arra, hogy a vállalatok már az egyetemi, főiskolai évek alatt saját „képükre” formálják a hallgató tudását. Ehhez rengeteg plusz szakmai képzést és gyakorlatot is biztosítanak a legkiválóbb szakembereik bevonásával. A cégek nem titkolt szándéka ezzel az, hogy „kineveljék” jövőbeli munkavállalóikat, akik a diplomaszerzést követően sokszor több éves továbbképzés nélkül, a beilleszkedési idő megspórolásával azonnal teljes értékű munkavállalók lesznek.

A duális képzés során a hallgatók az alapszak végzése mellett teljesítik a vállalat képzési programját is. Ez azzal jár, hogy a felsőoktatási intézményben eltöltött tanulmányi időszak után több hetes szakmai gyakorlat következik a vállalatnál
Ezek a hetek garantáltan nem a „bámészkodásról” fognak szólni, számíthatsz komoly feladatokra – persze nem rögtön az elején...

 

 

Miért érdemes a duális képzést választanod?

A duális képzés számos előnnyel jár számodra. Lehet, hogy néhánynak 18 évesen még nem érzed a jelentőségét igazán, de hidd el, a későbbi tapasztalatok igazolják majd, érdemes volt a duális képzést választanod.
Megtudhatod, milyen egy cég munkavállalójának lenni. Biztosan vállaltál már diákmunkát, de ez egészen más lesz. Duális hallgatóként bepillantást nyersz a cég működésébe, megismerheted a vállalati kultúrát és azt is érzékelheted, hogy komolyan vesznek és számítanak rád.

A legkiválóbb gyakorlati szakemberektől tanulhatod meg a szakma fortélyait. Biztos lehetsz benne, hogy nem kell semmi olyasmit megtanulnod a vállalatnál, amire később aztán nem lesz szükséged, mert minden átadott ismeret a céges gyakorlaton alapul. 

A vállalatok a munkádat hallgatói munkaszerződés alapján fizetéssel is díjazzák (minimum hetente a kötelező minimálbér 15%-a) és esetleg béren kívüli juttatásokat (pl. Erzsébet-utalvány, lakhatási vagy utazási támogatás) is adnak (ez a cégek döntésétől függ), így függetlenedni tudsz anyagilag, és akár ebből fedezheted megélhetésedet a diákhitel helyett.
A duális képzésben a tanulásért is fizetés jár, a havi juttatást ugyanis nem csak a gyakorlati hetek alatt, hanem a szorgalmi időszakban is kapod, amikor az a „munkád” hogy rendszeresen bejárj a főiskolai, egyetemi órákra, megírd a dolgozatokat és elkészítsd a beadandó feladatokat.

A fizetés mellett más „bevételeid” is lehetnek. Nappali tagozatos hallgatóként jogosult vagy minden olyan juttatásra, amelyre egyébként a főiskolások, egyetemisták jogosultak. A felsőoktatási ösztöndíjaknak különböző formái vannak: tanulmányi, szociális, köztársasági, Bursa Hungarica, városi ösztöndíj stb. Ezek persze nem járnak automatikusan mindenkinek, csak azoknak, akik megfelelnek bizonyos feltételeknek.
A főiskolai, egyetemi kurzusokon évfolyamtársaiddal közösen veszel részt, így nem maradsz ki semmiből, se a tanulmányok, se a szórakozás tekintetében.
A duális hallgatók együtt haladnak tanulmányaikban, így olyan közösséggé kovácsolódnak össze, ahová jó tartozni, ahonnan segítséget lehet kérni.
Tanulmányaid befejezésekor már 3-3,5 éves szakmai gyakorlattal rendelkezel, ami hatalmas előnyhöz juttat karriered indításában. Sőt, lehet, hogy már munkaszerződéssel a zsebedben veszed át a diplomád!
A hallgatói munkaszerződés lejár akkor, amikor átveszed a diplomádat. A továbbiakban sem a cégnek, sem a hallgatónak nincs egymással szemben kötelezettsége. Jó esély van rá, hogy a cég „marasztal”, és mint újdonsült diplomással új szerződést kötnek veled. Az is előfordulhat, hogy van jobb ajánlatod, azt is bátran elfogadhatod, mert a kapott juttatásból nem kell semmit visszafizetned.


Hogy néz ki a duális hallgató tanéve?

A szorgalmi időszakban (szeptember-december és február-május között) nincs különbség a duális és a nem duális hallgatók között. Minden főiskolás és egyetemista előadásokra és szemináriumokra jár, zh-kat ír, beadandó feladatokat készít, így teljesíti az előírt követelményeket.

A szorgalmi időszak lezárultával már jól látszik a különbség.  A duális hallgatók ugyanis megkezdik a vállalati gyakorlati időszakot.

Míg a vizsgaidőszakban a nem duális hallgatók csak a vizsgákra koncentrálnak, a duális hallgatók ezekkel párhuzamosan a gyakorlati idejüket töltik a vállalatnál, projektmunkákat végeznek, szakmai képzéseken, tréningeken vesznek részt, vagyis a levelező tagozatosokhoz hasonlóan a munkahelyi feladatok mellett kell a vizsgákat is teljesíteniük. 

Ez csak első pillantásra tűnik nehéznek, a hallgatóknak ugyanis sok esetben lehetőségük van még a szorgalmi időszakban elővizsgákat tenni, és jó dolgozateredményekkel úgynevezett megajánlott vizsgajegyeket szerezni. Így lehet csökkenteni a vizsgák számát a vizsgaidőszakban.

A cégek szorosan együttműködnek a képzési anyag kialakításában a felsőoktatási intézményekkel, így minden félév végén tudják, hogy a hallgató mit tanult a főiskolán, egyetemen, ehhez illeszkedve bővítik tudását és színesítik szakmai gyakorlatát.

A duális hallgatók vállalati felettesei is azt szeretnék, hogy duális hallgatóik minél mélyebben sajátítsák el a tananyagot és minél jobb eredményeket érjenek el a vizsgákon, ennek megfelelően biztosítják a felkészülési időt és természetesen elengedik a hallgatókat a számonkérésekre munkaidőben is.

Miután a duális hallgatók a cég munkavállalói, így a nyári időszakban számukra nincs iskolaiszünet, hanem a dolgozókhoz hasonlóan szabadságot kapnak. Ezt a vállalat megoszthatja a nyári és a téli időszak között.


Hogyan tudsz duális képzésre jelentkezni?

Ahogyan arról már olvashattál, a duális képzésben együttműködnek a felsőoktatási intézmények és a vállalatok. Ez a kettőség megjelenik a felvételiben is. Csak akkor lehetsz duális hallgató, ha a központi felvételi eljárásban a megfelelő pontszám elérésével bekerülsz a választott felsőoktatási intézménybe, és kiválaszt egy cég is, amely együttműködik a képzésben az adott főiskolával, egyetemmel. A „duális” cégek a felsőoktatási intézmények bizonyos szakjaihoz csatlakoznak. Például egy műanyag eszközök gyártásával foglalkozó vállalat várhatóan valamelyik műszaki karral rendelkező egyetem/főiskola anyagmérnöki vagy gépészmérnöki szakára jelentkező diákokat várja. Arról, hogy melyik intézmény milyen szakjai indulnak duális képzési formában is, és mely cégekkel van kapcsolatban az adott intézmény, oldalunk keresője segítségével (szak-intézmény-cég-város kereső), valamint a felvi.hu-n elérhető aktuális Felvételi tájékoztatóból tájékozódhatsz.

A duális képzésre kétlépcsős felvételi eljárásban kerülhetsz be.

1. lépcső: Társaidhoz hasonlóan add be felsőoktatási felvételi jelentkezésedet a választott intézmény adott szakjára a felvételi jelentkezési határidőig (ennek határideje a szeptemberben induló képzésekre rendszerint február 15-e) a felvi.hu-n. Július végén, a ponthatárhúzásnál derül ki, hogy felvettek-e.
2. lépcső: Jelentkezz a választott vállalathoz az általuk megadott módon. Figyeld a cégek információit, nehogy lemaradj! A duális képzésben részt vevő vállalatoknak legkésőbb a sorrendmódosítási határidőig (ez rendszerint július eleje) értesíteniük kell a hozzájuk jelentkezőket a kiválasztás eredményéről. A felvételizők ennek tudatában még módosíthatják a felsőoktatási intézmények sorrendjét a felvételi jelentkezésben.


Hogyan történik a kiválasztás?

A vállalatok a felvételi szempontokat és a kiválasztási folyamatot maguk szabják meg, ebbe nincs beleszólása a felsőoktatási intézményeknek. Mindenképpen készülj egy állásinterjúhoz hasonló felvételi és motivációs beszélgetésre, de akár különböző tesztekre, beküldendő feladatokra (pl. gazdaságtudományi és mérnöki területen matematikai feladatok, nyelvtudást felmérő tesztek, IQ-teszt, stb.) is számíthatsz. Ezekről érdemes a vállalatok kapcsolattartóinál, HR-eseinél érdeklődni.
Mi történik, ha egyetlen vállalat sem választott ki?
Sajnos, ebben az esetben nem lehetsz duális hallgató, de főiskolás, egyetemista természetesen igen, ha elérted a bekerüléshez szükséges pontszámot. A céges kiválasztás eredménye nem befolyásolja a felvételidet. Tanulmányaidat hagyományos képzési formában kezdheted meg szeptembertől.  Ebben az esetben sem kell elkeseredned, hiszen az egyetemeknek, főiskoláknak kiváló kapcsolata van a szakmai gyakorlatot biztosító cégekkel. Könnyen előfordulhat, hogy a szakmai gyakorlat során vagy egy színvonalas szakdolgozattal úgy is felfigyelnek rád, hogy nem vagy duális hallgató.
Mi történik, ha nem vettek fel a felsőoktatási intézménybe?
Sajnos, ekkor abban az esetben sem lehetsz duális hallgató, ha egyébként valamelyik cég kiválasztott. Ha nem teszel le arról, hogy diplomát szerezz, akkor jelentkezned kell főiskolára, egyetemre a következő évben is. Az előfordulhat, hogy a cég „megjegyez magának”, és nem kell újra részt venned a kiválasztáson, de ez kizárólag az adott vállalat döntésén múlik.


Mit vállalsz azzal, ha duális képzésben folytatod tanulmányaidat?

Az előnyökkel együtt azt is látnod kell, hogy a duális hallgatóknak egyszerre kell helyt állniuk egy munkahelyen és a főiskolán, egyetemen. Ehhez elengedhetetlen a kellő motiváltság, a jó szervezés és az időgazdálkodás.
A duális hallgatók a vizsgaidőszak alatt a szakmai gyakorlati helyen vannak, vagyis egyszerre kell a céges feladatokat teljesíteniük és sikerrel venniük a vizsgákat.  Jelentősen csökkenthető a vizsgák száma elővizsgákkal és megajánlott vizsgajegyekkel, ehhez viszont a szorgalmi időszakban kell komolyan venni a követelményeket. A duális hallgatók számára nem túl előnyös hozzáállás, hogy „majd lesz időm a vizsgaidőszakban”.  
Minden duális hallgatóval szemben elvárás, hogy az ún. mintatanterv szerint haladjon, vagyis akkor teljesítse az egyes tantárgyakat, amikor azok a tantervben elő vannak írva, de a vállalat megszabhat elvárt tanulmányi eredményt is. Az is előfordulhat, hogy a vállalat a magasabb díjazás feltételéül szabja a jobb jegyeket. A követelményeket érdemes már a céges kiválasztásnál tisztázni.
Bizony, ha valaki duális hallgató lesz, elbúcsúzhat a hosszú nyári vakációktól. A cég munkavállalójaként a dolgozókhoz hasonlóan szabadságot kapsz. A vállalat megoszthatja a szabadság kiadását a nyári és a téli időszak között.
Ha duális hallgató szeretnél lenni, ezeket mindenképpen szem előtt kell tartanod, és jól átgondolnod, hogy tudod-e ezeket a feltételeket vállalni. Ha elkezdted tanulmányaidat duális hallgatóként, de úgy érzed, hogy nem tudsz megbirkózni az elvárásokkal, „kiszállhatsz”, és hagyományos formában folytathatod a főiskolát, egyetemet. Biztosak vagyunk benne, hogy erre nem kerül sor, mert a duális hallgatók összetartó, egymást segítő közösségek.