A DUE vezeték nélküli hálózat (WiFi) szolgáltatási rendszere.

A Dunaújvárosi Egyetem a campus egész területén - beleértve az oktatási épületeket és a szabad tereket - biztosítja a vezeték nélküli hálózati szolgáltatást. A kollégiumi épületekben csak vezetékes hálózati szolgáltatás van. A rendszer az IEEE 802.11a és 802.11b/g (WLAN) szabvány szerinti kommunikációt alkalmazza. A vezeték nélküli hálózati szolgáltatás nem nyilvános, csak a DUE polgárai számára biztosított a hozzáférés, címtárból történő azonosítással.

Rendezvények alkalmával az Informatikai Szolgáltató Központ biztosít vezeték nélküli hálózati hozzáférést. Vendégoktatók, egyéb látogató személyek számára a KONFERENCIA hálózaton kerülnek kiadásra ideiglenes hozzáférések.

A Dunaújvárosi Egyetem vezetéknélküli adathálózata csak az alábbi nyilvános SSID-kat szolgáltatja, melyek funkciója:

DUE-WIFI-INFO - Nyílt, titkosítást nem alkalmazó hálózat, amely semmilyen külső kapcsolattal nem rendelkezik, kizárólag egy a WIFI hálózat funkcionális működését leíró információs weboldal megjelenítésére van felkészítve. Hálózati szolgáltatások igénybe vételére nem alkalmas!

DUE-WIFI - A belső információk teljes körű elérésére szolgáló WPA2 Enterprise biztonsági szinten kialakított hálózat. Mobil alkalmazások számára egyenértékű hálózati szolgáltatást biztosit, mint bármelyik dinamikus címzésű (dhcp) asztali számítógép a vezetékes hálózaton. A DUE-WIFI hálózatra kapcsolódó mobil eszközök az intézményi hálózaton belülre kerülnek, ezért ahhoz, hogy az internetet elérjék, proxy szerver megadása szükséges. (A proxy beállításra a helyi címek (akár weboldalak) eléréséhez nincs szükség, javasolt is ezek felvétele a proxy kivétel listájába, a proxy szerver terhelésének kímélése érdekében.)
A felhasználói azonosítás az intézményi Active Directory (AD) központi címtár alapján történik, ez azt jelenti, hogy a felhasználói név és jelszó, mely a WIFI hálózathoz kapcsolódás érdekében szükséges, azonos a Neptun rendszerben, illetve több más belső szolgáltatásban használatossal.
 
EDUROAM - A felsőoktatási és akadémiai intézmények föderatív hálózati szolgáltatása, amely európai kezdeményezés, de már világméretű. A rendszer célja a föderációban résztvevők közötti mobilitás támogatása a vezeték nélküli hálózatok használatának megkönnyítésével. A hálózat WPA2 Enterprise biztonsági rendszerrel működik. (Lásd még lent.) Az EDUROAM hálózatot használó mobil eszköz a DUE hálózatán kívül helyezkedik el, emiatt csak azokat a szolgáltatásokat tudja igénybe venni, amelyek bármely internet szolgáltató hálózatából is elérhetők. A hálózat használatához proxy szerver megadására nincs szükség.
A felhasználói azonosítás az intézményi Active Directory (AD) központi címtár alapján történik, ez azt jelenti, hogy a felhasználói név és jelszó, mely a WIFI hálózathoz kapcsolódás érdekében szükséges, azonos a Neptun rendszerben, illetve több más belső szolgáltatásban használatossal. Itt lehet megnézni, mely felsőoktatási intézményekben használható az EDUROAM hálózat: Eduroam-képes intézmények.

DUE-GUEST - Vendég hozzáférés, amelyet vagy az ISZK ad ki, meghatározott célra és limitált időtartamra (max. 30 nap).

A felsorolt hálózatok közül általános dolgozói, hallgatói használatra az EDUROAM ajánlott. Kimondottan belső munkákra, intranet hozzáférés, nyomtatás, egyéb - csak belső hálózaton publikált szolgáltatások használati igénye esetén a DUE-WIFI-hez kell kapcsolódni. Hallgatók, dolgozók lehetőleg ne használják a többi WIFI hálózatot.
 
Ügyfélszolgálat:
A WIFI szolgáltatásért az ISZK felelős. A szolgáltatással kapcsolatos bejelentések e-mail címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 
A Dunaújvárosi Egyetem csatlakozott az Eduroam konföderációhoz (http://www.eduroam.org), így a vezeték nélküli hálózati elérés nem csak az intézmény polgárainak, hanem a többi csatlakozott intézményben azonosítható személyeknek is biztosított. Ugyan akkor a csatlakozott intézménybe látogató DUE polgároknak is, lehetősége van más intézmények területén a vezeték nélküli hálózat elérésére, de tudomásul kell venni, hogy a befogadó intézmények saját szabályozást működtethetnek! Mivel a hálózati azonosítás mindenkinek a saját intézményében történik, így az idelátogatóknak a hozzáférést az anyaintézmény szabályai szerint kell birtokolni. Ha ilyennel nem rendelkeznek, akkor javasoljuk a vendég azonosító igénylését.

A DUE polgárok idegen intézményben a felhasználói nevüket a @uniduna.hu (realm) taggal egészítsék ki.
A realm tag Dunaújvárosban is használható.


Ügyfélszolgálat: Az eduroam szolgáltatásért az ISZK felelős.
A szolgáltatással kapcsolatos bejelentések e-mail címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 
Mi a teendő, ha nem lehet a vezeték nélküli hálózathoz kapcsolódni?

  1. Ellenőrizze le még egyszer, hogy a számítógépe a vezeték nélküli hálózathoz kapcsolódás dokumentumaiban leírtak szerint van-e beállítva.
  2. Ha látszólag minden a helyén van, mégsem sikerül a kapcsolódás, írjon levelet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímre, adja meg nevét, születési idejét, neptunkódját és elérhetőségét (e-mail, mobiltelefon, stb. - leginkább e-mail!) az ISZK segít a probléma megoldásában. Csak ha nagyon sürgős: munkaidőben hívja a (30) 013-4209 -es telefonszámot.
  3. Egyes mobil eszközök (régebbi PDA-k, régebbi WIFI-képes mobiltelefonok, stb.) nem feltétlenül alkalmasak a WIFI hálózatban alkalmazott azonosítási mechanizmus korrekt kezelésére!


Mobil számítógépek (notebook) beállítása
Rendszerkövetelmények

  • Vezeték nélküli hálózati adapter (802.11a/b/g/n szabvány szerint);
  • WPA, vagy WPA2 Enterprise kompatibilitás, amit AES, vagy TKIP titkosítással (AES javasolt!) és PEAP-MSCHAPv2 azonosítási protokollal tud kivitelezni;
  • Windows XP SP2, vagy Windows 7 operációs rendszer a beépített, vagy az Intel PROSet Wireless kliens szoftverrel (javasolt verzió: 11.1., vagy nagyobb);
  • Linux kernel szintű, vagy WPA Supplicant kliens szoftverrel (a WPA Supplicant beállítását Linux operációs rendszer alatt ez a leírás nem tartalmazza);
  • Hálózati azonosítási lehetőség a DFAD címtárából, vagy vendégazonosítóval.

 

Hivatkozások:
 
Educational Roaming Infrastructure - Europe: http://www.eduroam.org/europe.php
 
Wikipedia - WiFi: http://en.wikipedia.org/wiki/Wifi
 
Wikipedia - WEP: http://en.wikipedia.org/wiki/Wired_Equalent_Privacy
 
KIFU-NIIF: http://kifu.gov.hu/
 
Dunaújvárosi Egyetem: http://www.uniduna.hu