KOMMUNIKÁCIÓ ÉS MÉDIATUDOMÁNY ALAPKÉPZÉSI SZAK (BA) Communication and Media Science

Képzés szintje: alapképzés
Végzettség: alapfokozat (BA)
Az oklevélben szereplő szakképzettség magyarul: kommunikátor
Az oklevélben szereplő szakképzettség angolul: Expert in Communication

 Elektronikus jelentkezés
Tájékoztató
 Mintatanterv (2017. szeptember 1. előtt beiratkozók) 
Mintatanterv nappali és levelező (2017. szeptember 1-től beiratkozók)


Tagozat, képzési idő
Levelező tagozaton: 6 félév

Finanszírozás
államilag támogatott, költségtérítéses (195.000 Ft/félév)

Szakirányok
Rendezvényszervezés
Médiainformatika
Üzleti kommunikáció

Idegen nyelvű képzés
Angol nyelven meghirdetett tárgyak

Érettségi vizsgatárgyak

kettőt kell választani: magyar nyelv és irodalom v. matematika v. társadalomismeret v. történelem v. egy idegen nyelv(27) (legalább egyet emelt szinten kell teljesíteni)

A szak képzési célja

Olyan szakemberek képzése, akik ismerik a társadalmat működtető kommunikációs rendszereket, a társadalmi kommunikációt, valamint a kommunikáció és a média fontosabb intézményeit. Megszerzett tudásuk birtokában képesek a társadalmi kommunikáció alapvető intézményeiben kommunikációs munka végzésére. A végzettek kellő mélységű elméleti ismeretekkel rendelkeznek a képzés második ciklusban történő folytatásához.

A szakma szépségei
A kommunikáció a harmadik évezred globális kihívása. A kommunikátor rendelkezik együttműködő, kezdeményező, kapcsolatteremtő képességgel, kommunikációs készséggel, önismerettel, kritikai önreflexióval, felelősségtudattal, hatékony és sikerorientált gondolkodással. Mindezek birtokában munkája igen változatos: a kommunikáció és média intézményeiben szakmai tudásuknak megfelelő munkakörök, valamint közvetítő-társadalmi segítők, mediátorok, PR tevékenységek, feladatok ellátásában a prezentáció legújabb eszközeivel képesek hatékonyan kommunikálni. A kommunikáció ma olyan intellektuális és gyakorlati tudás, amely az élet minden területén hozzátartozik az általános műveltséghez "kommunikálunk, tehát vagyunk".

Az ideális jelentkező
Jó kommunikatív, valamint problémamegoldó-készséggel rendelkezik, általános műveltsége széles körű, illetve mindezeket fejleszteni szeretné. Érdekli a média világa, fontosnak tartja a tárgyilagos tájékoztatást, tájékozott, érdeklődő, kíváncsi, kreatív, empatikus, érzékenyen reagál a szociális problémákra. Előnyt jelent a nyitott, kreatív gondolkodás, a problémaérzékenység és a gyakorlatias szemléletmód.

Elsajátítandó szakmai ismeretek
A tantárgyak olyan gyakorlatorientált anyagokat tartalmaznak, amelyek a továbbtanuláshoz (pl. MA-alapozás) és a szakmai pályafutáshoz egyaránt jól használhatók.

Főbb tárgyak
Kommunikációs készségfejlesztés, ember és társadalom, a kommunikáció és a média sajátos szinterei, -dinamikája, -szabályozása, -társadalomtörténete, kommunikációs zavarok, személyiség- és szociálpszicohlógia, társadalmi kommunikáció, a kommunikáció fontosabb funkciói és interpretációi, társadalomtörténet, írásgyakorlat, újságírás nem hagyományos módon, szórakoztató újságírás, rádiós-, televíziós-, online-, nyomtatott újságírás gyakorlat, újságírói etika, forráskezelés, médiagazdaságtan, vállalkozástan, pr-menedzsment-kommunikáció, kiadványszerkesztés, multimédia, webdesign és animáció, üzleti tárgyalás és prezentáció, virtuális valóság, reklámismeretek, reklámpszichológia, változásmenedzsment kommunikációja...

Infrastruktúra
A DFTV-stúdió gyakorlati oktatóbázisa – professzionális 200 m2 alapterületű, 5 kamerás Sony videó-, Yamaha hang- és AVID utómunka stúdióval. Híradó stúdió: komplett berendezés, green box. Multimédialaborok: iMac Final Cut, Macromedia Studio 8, Adobe Audition 2.0 audiolabor.

Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditpontok száma: 180 kreditpont

Az oklevél kiadásának feltétele
A felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél kiadásának előfeltétele a sikeres záróvizsga, továbbá az előírt nyelvvizsga letétele.
Az alapfokozat megszerzéséhez legalább egy élő idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2) komplex típusúnyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges.

Elhelyezkedési esélyek és lehetőségek
Rádióműsor-, televízióműsor-szerkesztő, rendező, műsorvezető, újságíró, online újságíró, WEB designer, multimédia-szerkesztő, technikai munkatárs, technikus, vágó, sajtószóvívő, kulturális-, marketing-, PR-, reklám- és egyéb kommunikációs tevékenységet folytató szervezeti egység vezetője, illetve egyéb szolgáltató, vagy termelő részegység vezetője, hírközlési szervezet vezetője, kulturális, illetve rendezvényszervező, könyv- és lapkiadó szerkesztője, egyéb kulturális, sport- és szórakoztatási foglalkozások.

A hallgatók lehetőségei a képzési időszak alatt

  • Gyakorlatot szerezhetnek cégeknél (potenciális lehetséges munkahelyek). Kommunikációs partnereinkhez bedolgozhatnak, megjelentetjük írásaikat.
  • A gyakorlatorientált képzésben partnereink: Duna TV, Dunaújvárosi Hírlap, Dunaferr Hetilap, Dunaújváros Online, DTV, DSTV, Olympus Hungary Kft.
  • A Kommunikációs- és Médiatudományi Tanszék szakmailag támogatja, a Pedagógiai és Kommunikációs Szakmai Kollégium munkáját, melynek célja, hogy a kommunikáció, illetve a mérnöktanár szakos hallgatók iskolán kívüli szakmai és tudományos munkáját segítse, szervezze és koordinálja. Kiváló lehetőséget ad a magas szintű tudományos munka kifejtésére, valamint gyakorlati- és készségnövelő ismeretekkel gazdagodnak a hallgatók az egyetemi évek alatt.
  • Tudományos Diákköri Konferenciákon való részvétel
  • Partneregyetemek: University of Oslo, Hochschule Mittweida University of Applied Sciences, Technological Educational Institute of Crete, Universitat Politecnica De Cataluna, University of Huddersfeild, Universidade Nove de Lisboa, Tampere Polytechnic
  • Az élsportolók tanulmányi és ösztöndíj-kedvezményen részesülnek.
  • Egyetemünk az államilag elismert ITK Origó és a Pannon nyelvvizsga-rendszer akkreditált vizsgahelye.
  • Hallgatóink tagjai lehetnek a több mint 250 éves selmeci diákhagyományokat őrző és tisztelő közösségnek.


Kollégium
Pályázat útján az elsőévesek számára korszerű kollégiumi férőhelyet tudunk biztosítani.

Felvételi ügyintézés
Dunaújvárosi Egyetem Tanulmányi Hivatal § Dunaújváros, Táncsics M. u. 1/A (főépület, fsz. 114.)
Tel.: (25) 551-177, 551-254.
Küldj egy e-mailt: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.