Alábbi cikkünk rövid összefoglalóként szolgál a november 8-ai programról.

 

Az eseménysorozat megnyitója és a plenáris ülés Egyetemünk „A” jelű épületében került megrendezésre. A regisztrációt követően az eseményt dr. habil  András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora nyitotta meg köszöntőbeszédével.

A Plenáris Ülés első előadója Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkára volt. Előadásának témája „A villamosenergia-ellátás biztonságának kihívásai”, melynek keretein belül az európai villamosenergia-ellátás biztonságával kapcsolatos kérdésköröket és annak részleteit mutatta be. Ezt követően Kóti Lóránt, a Rosatom Central Europe Kft. PR-menedzsere tartotta meg „Az orosz nyomott vizes reaktorok evolúciója és a nukleáris üzemanyagciklus zárása” című előadását. Az előadás áttekintette az orosz nyomott vizes VVER reaktorcsalád fejlődését, bemutatva a jelenleg legkorszerűbb, a Paks II. Atomerőmű VVER-1200 reaktorral szerelt 3+ generációs blokkjainak legfőbb paramétereit és biztonsági jellemzőit. A soron következő előadást Balogh Dániel, piaci- és üzletfejlesztési vezető és Horváth Zoltán, alkalmazástechnikai mérnök tartotta meg a Linde Gáz Magyarország Zrt. képviseletében. Témájuk a „Linde Gáz Magyarország Zrt. bemutatása, hidrogén előállító berendezések ismertetése” volt. Az érdeklődők megismerkedhettek a cseppfolyós és gázhalmazállapotú hidrogén felhasználás lehetőségeivel a közlekedésben, energiatárolásban, valamint a földgáz kiváltásában. Az ülés záró előadását dr. Keszi-Szeremlei Andrea, főiskolai tanár, a Dunaújvárosi Egyetem Társadalomtudományi Intézetének igazgatója tartotta „A zöld pénzügyek térnyerése” címmel. Prezentációjában a fenntarthatóság és a környezetvédelem mögött meghúzódó financiális kérdések bemutatásával foglalkozott.

A délután folyamán a program az intézeti konferenciák plenáris üléseivel folytatódott. Két helyszínen és témában kerültek megrendezésre: a Társadalomtudományi Intézet szervezésében a Fenntartható Közgazdaságtan Konferencia a Dunaújvárosi Egyetem F-305-ös termében, valamint online Microsoft Teams felületen került megszervezésre, míg a Tanárképző Központ szervezésében Modern Pedagógia címmel az I épület 206-os termében nyitották meg a konferenciát.