Kormányzati kezdeményezésre kompetencia központok fogják támogatni a paksi új atomerőművi blokkok létesítését. Döntés született arról, hogy az egyik kompetencia központot a Dunaújvárosi Egyetemen alakítják ki. A Központ az atomerőmű létesítés-specifikus kérdéseivel fog foglalkozni, az alkalmazott szerkezeti anyagok, az anyagtechnológiák a szereléstechnológiák kérdéseivel, különös tekintettel a hegesztésre, a roncsolásos és roncsolás mentes anyagvizsgálatokra.

A Dunaújvárosi Egyetem műszaki oktatási és kutatási profilja hagyományosan anyagmérnök és gépészmérnök irányultságú. Ennek felelnek meg a laboratóriumai és az egyéb műszaki létesítményei. Az elmúlt évtizedekben az egyetemen meghonosodott egy műszaki kultúra (ezen belül a nukleáris biztonsági kultúra), amit megfelelően kiszolgál az oktatói-kutatói állomány. Az egyetem és a létesítendő blokkok viszonylagos közelsége kedvező a kapcsolattartás és a szükséges tevékenységek végzése szempontjából. Az egyetemnek hagyományosan jó munkakapcsolata az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel (Paks I.), ami egyre inkább jellemző a Paks II. Atomerőmű Zrt.-vel való kapcsolatra is..

Az atomerőmű technológiai rendszereinek szerkezeti épsége meghatározó jelentőségű az atomerőmű biztonsága szempontjából, amit a beépítendő berendezések gyártásától kezdődően, a létesítés és az üzembe helyezés, majd az üzemeltetés teljes időszakában biztosítani kell. Ennek a legfontosabb eszköze az adott berendezések szerkezeti anyagjainak vizsgálata, tulajdonságaik, állapotuk, teljesítőképességük folyamatos ismerete. A szükséges, nagy mennyiségű vizsgálatot a létesítésben részt vevő cégek fogják végezni. A rutin felkészültséget meghaladó tudást igénylő feladatok megoldásához az atomerőmű a Kompetencia Központ szakértelmét veszi igénybe. Az új paksi blokkok létesítése során is igen jelentős szerepet kap a hegesztés, amit minősített és tanúsított hegesztők végeznek, jóváhagyott hegesztési technológiák felhasználásával. Ezekhez a tevékenységekhez járul hozzá az egyetem hegesztő bázisa, ahol rendelkezésre áll a szükséges infrastruktúra, és műszaki tudás. A Központ képzési portfóliójához a létesítés során nélkülözhetetlen tanfolyamok tartoznak: Korszerű roncsolás mentes vizsgálati eljárások; Korrózióálló acélok, hegesztett kötéseik roncsolás mentes vizsgálata; Hegesztő szakember és technológus; Atomerőmű-specifikus műszaki és szervezési ismeretek.

A Központ felkészült szakemberei jelentős szerepet tudnak vállalni a blokkok anyagtudományi szakértői feladatainak az ellátásában. 2018 végén ünnepélyesen felavatták a Dunaújvárosi Egyetem Paks II Kompetencia Központját, és Stratégiai Együttműködési Keret megállapodást írt alá Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjáért felelős tárca nélküli miniszter, Lenkei István, Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, Dr. András István rektor és Kiss Ádám Sándor kancellár.

 

 

A cikk olvasható az Innotéka magazinban is mely megjelenést az EFOP 3.6.1 projekt támogatta!