2019. november 11-én a IV. East-West Cohesion Konferenciával, és a Karbonmentes Energia Szakmai Nappal kezdetét vette a 2019-es Tudományos Hét. Szakmai közreműködők: Miniszterelnökség, MVM Paksi Atomerőmű Zrt., Paks II. Atomerőmű Zrt., Rosatom Central Europe Magyarországi Fióktelepe. Az East-West Cohesion nemzetközi konferenciára számos országból érkeztek előadók, hogy bemutassák tudományos kutatásaikat és fejlesztéseiket. A kedd délutáni tésztahíd-építő verseny 9. alkalommal rendezte meg a Dunaújvárosi Egyetem.

Idén eltérve a hagyományoktól a Karbonmentes Energia Szakmai Nap keretében sajtótájékoztatóval kezdődött meg az idei Tudomány Hete. Az esemény jelentőségét jól mutatja, hogy a sajtótájékoztatót a Miniszterelnökség képviseletében Kovács Pál, a Miniszterelnökség Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkára valamint Dr. Galambos Dénes, Dunaújváros és térségének ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztosa, Dr. Kovács Antal az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Kommunikációs Igazgatója, és a Dunaújvárosi Egyetem képviseletében Dr. András István rektor és Kiss Ádám Sándor kancellár tartotta. A Karbonmentes Energia Szakmai nap fővédnöke, Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli minisztere volt, míg az East-West Cohesion Konferencia fővédnöke Yakup Gül, a Yunus Emre Török Kulturális Intézet igazgatója

A rövid tájékoztató után, az A épület „S01” termében a Dunaújvárosi Egyetem rektora nyitotta meg a Karbonmentes Energia Szakmai Napot és a IV. East-West Cohesion Konferencia angol nyelvű plenáris ülését, melyet négy szakmai előadás követett. Kovács Pál, A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkára „Az atomenergia szerepe a hazai dekarbonizációs törekvésekben” címmel tartott előadást, őt követte Bács Zalán, Rosatom Central Europe Magyarországi Fióktelepének igazgatója., aki arról beszélt, hogy az orosz atomenergetikai ipar hogyan járul hozzá a fenntartható fejlődéshez. Dr. Szerbin Pável, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. európa uniós szakértője az atomenergia a jövőjét mutatta be a karbonmentes energia rendszerében. Dr. Kiss Natália, a Paks II. Atomerőmű Zrt. oktatásszervezési vezető szakértője zárta a szakmai előadások sorát a „Paks II. projekt helyzete – Paks II. Akadémia, a képzés első lépése” című előadásával. Ezt követően elismerő oklevelek átadására került sor a plenáris előadók, illetve a konferencia külföldi vendégei részére.

A délelőtti plenáris ülés a középiskolás diákok, érdeklődők számára magyar nyelven került kivetítésre a szomszédos konferenciateremben. A délelőtt folyamán interaktív kiállítások várták az érdeklődőket a karbonmentes energia, a környezettudatosság témájában. A Dunaújvárosi Egyetem mellett szakmai kiállítóként részt vett a rendezvényen az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Atomenergetikai Múzeuma, a Paks II. Atomerőmű Zrt., s a Dunanett Nonprofit Kft.

Az East-West Cohesion nemzetközi konferencia hétfő délutáni és kedd délelőtti szekcióüléseinek keretében magyar és angol nyelven érintették az oktatás területét, emellett globalizáció és menedzsment, illetve környezetvédelmi témakörökben tartottak szakmai előadásokat. Számos országból érkeztek előadók az eseményre, hogy bemutassák tudományos kutatásaikat,  és fejlesztéseiket, összesen a hat szekcióban több mint harminc előadás hangzott el, a konferencia résztvevőinek száma meghaladta a száz főt.

2019. november 12-én idén 9. alkalommal rendezte meg a Dunaújvárosi Egyetem a Tésztahíd-építő Versenyt. A versenyen 2-3 főből álló csapatok vettek részt, a hidakkal szemben támasztott követelmények megegyeztek a világbajnokság „híd” vagy „tartó” kategóriájának szabályaival. A 12 (db) csapat indult, akik közül 4 bizonyult a legjobbnak.

Bővebben a program itt olvasható: http://www.uniduna.hu/hirek/tudomanyoshet2019