Lezajlottak az Intézeti konferencia szekcióülések, melyeken változatos témákban igazán érdekes előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők a digitális térben. Az online korlátoltság sem fékezett meg senkit, a tudományok jegyében kezdtük meg a hetet!

 

Az Informatikai Konferencia mottói a „Jövőformáló tudomány” és a „Fenntarthatóság és digitalizáció” voltak. A két nap alatt 7 szekcióban 37 előadás hangzott el. Előzetesen 51 fő regisztrált, de a résztvevők száma természetesen ennél több volt. Előadók a világ több pontjáról érkeztek, Amerikától egészen Győrig.

A nemzetköziség jegyében mutatkozott be egy amerikai előadó is, akivel mint megtudtuk, nagyon jó volt együtt dolgozni az online térben, mely a jövőre nézve egy nagyon jó megoldás az országokat átszelő tudományos kapcsolattartásra. A digitális konferencia egyik nagy előnye volt, hogy így a különböző szekciók is jól együtt tudtak működni és ahogy ezt a példa is mutatja, az online tudományos előadásokba a világ minden tájáról be lehet kapcsolódni. Természetesen ilyenkor még gyakrabban előfordulhatnak technikai problémák, melyek itt is adódtak, de megoldották, mely a jövőre tekintve még hasznosnak is mondható, hiszen a megoldás már a birtokukban van.

 

A Műszaki Konferencia mottói itt is a „Jövőformáló tudomány”, illetve a „Fenntarthatóság és digitalizáció” voltak. Összesen 3 szekcióban 19 előadás hangzott el változatos témákban, illetve volt 3 külföldi előadó is.

Az érdeklődők olyan témákban hallhattak előadásokat, mint például az elektromos járművek akkumulátorainak fejlesztése, szilárd testek mechanikai szimulációja, gépjármű elektromos motorok fejlesztése, de voltak környezetvédelemmel kapcsolatos témák is. Az online módon megrendezett konferencia sikeres volt. A szekciók munkájába átlagosan 40-50 fős hallgatóság kapcsolódott be, egyetemen kívüli érdeklődők is jelen voltak az előadásokon.  Természetesen a digitális térben is volt lehetőség szakmai kérdéseket intézni az előadók felé.

 

A Neveléstudományi Konferencia mottója a „Pedagógiai kihívások a 21. században” volt. A Tanárképző Központban a két nap alatt 5 szekcióban 24 előadás hangzott el, ebből 15 magyar nyelven és 9 angol nyelven. A kollegák mind részt vettek a szekcióban, tartalmas tapasztalatcsere valósult meg.

A magyar nyelvű szekcióban az egyetem vonzáskörzetében élő gyakorló pedagógusok színes és érdekes előadásokat tartottak, a következő témakörökben: ökosuli, fenntarthatóság, tehetséggondozás, színes tantárgyi módszertan. Továbbá az előadók között megjelentek a TK volt tanítványai, hallgatói és oktatói is, illetve szárnyaikat most bontó doktoranduszok is tartottak előadást. A nemzetközi szekcióban a DUE partnerintézményei és külföldi kutatói kapcsolatait jelentő kollégái vettek részt. Az egyik legnépszerűbb témakör a digitalizáció volt mind a magyar nyelvű, mind az angol nyelvű szekciókban.

 

A Társadalomtudományi Konferencia mottója a "Társadalomtudományi kihívások a 21. században" volt. A két nap során összesen 6 szekcióban 30 előadás hangzott el 5 ország részére. A legfőbb témák a konferencia során a gazdasági fenntarthatóság, a szervezeti kommunikáció és természetesen a korona vírus miatt kialakult helyzetek voltak. Az előadások érdekességét bizonyítja az is, hogy több szekcióban közel 100-an követték nyomon a prezentációkat.

Természetesen hagyományos módon sokkal közvetlenebb esemény szokott lenni a tudományos konferencia, ahol a szünetekben a hallgatóság és az előadók össze tudnak ülni és szakmai diszkurzust tudnak végezni. A helyzetet javítandó, az online térben, idén is volt lehetőség tudományos vitákra, melyekkel éltek is a hallgatók, ezáltal kijelenthetjük, hogy a konferencia a digitális térben is elérte szakmai célját.

 

Köszönjük minden előadónak és érdeklődőnek a részvételt! Találkozzunk jövőre is!