Kvantum levitáció, elektrosztatikus szeparálás és ezüsttükör próba. Csak néhány érdekes kísérlet a több mint harminc program közül, mellyel a Kutatók Éjszakáján várták az érdeklődőket a Dunaújvárosi Egyetemen.

A kutatók olyan hétköznapi emberek, akiknek különleges munkájuk van. Ezt bemutatva, a Kutatók Éjszakája elnevezésű országos programsorozat részeként, ismét szélesre tárta kapuit a Dunaújvárosi Egyetem, hogy vendégül lássa a város és környékének lakóit szeptember utolsó péntekén. A szervezők, Dunaújváros szellemi központjában, előadásokkal és érdekes kísérletekkel igyekeztek bepillantást nyújtani az alkalmazott tudományok világába. A Campus egész területe nyitva állt a látogatók előtt, akik kedvükre válogathattak a felsőoktatási intézmény, oktatási egységeinek (Műszaki Intézet, Informatikai Intézet, Társadalomtudományi Intézet, Tanárképző Központ) programjai között. A több száz látogató megismerhette például a MAIDLAB a Magyar Akusztikai Ipari Diagnosztikai laboratóriumban folyó munkát, mint például: - szilárd testek átvilágítása ultrahangos szkennerrel - szilárd testek felületi karcainak kimutatása örvényáramos szkennerrel - állóhullámok megjelenítése Kundt-csőben - gyorskamerás vizsgálatok - endoszkóp, hőkamera - lemezen történő hangforrás lokalizáció. - hangok szemléltetése real-timespektrogrammon.

(dr. Horváth Miklós)

A tavalyi évhez hasonlóan, most is rengetegen voltak kíváncsiak dr. Horváth Miklós a Dunaújvárosi Egyetem Műszaki Intézet igazgatójának Győzzük le a gravitációt! Látványos fizika kísérletek!”-című előadására. A résztvevők izgalmas, érdekes jelenségeket láthattak demonstrációs eszközökkel bemutatva, magyarázattal megvilágítva a jelenségek fizikáját, olyan kísérletekkel és eszközökkel, mint: Van den Graaf generátor - Lenz-ágyú - Gauss-ágyú - mágneses levitáció - Szupravezetés: Meissner- effektus - kvantum levitáció - termoakusztikus Rijke-cső - Vízforralás szobahőmérsékleten - Magdeburgi féltekék - Nitrogén rakéta.

A média világa iránt érdeklődők az egyetem televíziós stúdiójában ismerkedhettek a súgógép, az adáskiadás, a greenbox, és a stúdiókamera használat rejtelmeivel.

Az idei Kutatók Éjszakáján, országszerte kétszázhatvan helyszínen, közel háromezer programmal várták a kicsiket és nagyokat, hogy vonzóvá tegyék a kutatók és fejlesztők sokszínű munkáját a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.