Elkezdődtek az Európai Mobilitási Hét programjai városunkban. A Dunaújvárosi Egyetemen a csütörtöki tematikus nap előtt egy másik program is várta az érdeklődőket, méghozzá egy vándorkiállítás a honvédség történetéről.

A hónap végéig látható A Magyar Honvédség 170 éve című tárlat az egyetemen. A vándorkiállítás megnyitóján, hétfő délután a Dunaújvárosi Egyetem főépületének második emeleti aulájában elsőként Dr. Kovács Péter, a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatalának hivatalvezetője köszöntötte az érdeklődőket. Mint mondta, a haza védelme, a hagyományok őrzése ma is fontos terület az államnak, hiszen továbbra is elsődleges szempont szuverenitásunk megőrzése és a határaink védelme. A honvédség története immár százhetven évet ölel át, miután 1848-ban az országgyűlés felállította a hadsereget.

Az egyetemen nyílt kiállítás öt részletben mutatja be a honvédség történetét, öt különböző korszakra lebontva. Így külön foglalkozik a kezdeti évtizedekkel, majd az első világháborúig tartó időszakkal, amit a második világégésig tartó időszak követ. A negyedik szakaszban az azt követő negyvenöt év történetét ismerhetjük meg közelről, végül pedig a kilencvenes évektől napjainkig tartó változásokról tudhatunk meg többet. Dr. Kadocsa László, a Dunaújvárosi Egyetem Tudományos Tanácsának elnöke megnyitójában kiemelte, mindig örömmel adnak helyet hasonló programoknak az épületeikben, ha ezzel a fiatalok tudását gyarapíthatják, ezért az ehhez hasonló kiállításoknak mindig lesz helye az egyetemen.

A Magyar Honvédség 170 éve című kiállításon az informatív szövegeken túl az adott korszakra jellemző ruhák, zászlók és különböző tárgyak is megjelennek, de helyet kapott a tárlaton a Hősök Fala is, amin a Magyar Honvédség kiemelkedő alakjainak életével ismerkedhetnek meg a látogatók.

 (Forrás: www.dunaujvaros.com)