„Lemorzsolódás csökkentése az oktatásban”- címmel rendezték meg a HASIT, azaz a Hallgatói Sikerességet Támogató Program záró konferenciáját a Dunaújvárosi Egyetemen. Az eseményen hat előadás hangzott el a témájával kapcsolatban.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón részt vett dr. Solt Péter a Klebersberg Központ elnöke, aki korábban miniszteri biztosként ismerkedett meg a HASIT programmal. Dr. Solti Péter elmondta, a projekt nem csak a Dunaújvárosi Egyetemnek, hanem az egész magyar felsőoktatásnak segíthet a hallgatói lemorzsolódás csökkentésében. Dr. András István a Dunaújvárosi Egyetem rektora kiemelte, külföldi tapasztalatai alapján úgy látja a lemorzsolódás nemzetközi tendencia és komoly probléma. A félbemaradt képzés nem csak a lemorzsolódó diákoknak, de családjaiknak is nagy gondot jelent, ezért is fontos, hogy tegyenek ellene. Dr. Szabó Csilla Marianna, a Hasit projektmenedzsere összegezte a 2012-ben indult munkát a kezdetektől egészen az AVATAR és a szakmentori rendszer gyakorlati használatáig. Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes pedig ismertette a konferencia részletes programját.

A sajtótájékoztatót követő konferencián dr. Solti Péter köszöntője és dr. András István megnyitója után, hat előadás hangzott el. Először Czifra Sándor a Dunaújvárosi Egyetem e-learning fejlesztési vezetője mutatta be az Avatar programot és annak működését.
Dr. Szabó Csilla Marianna a Dunaújvárosi Egyetem Tanárképző Központjának főigazgatója, a HASIT projektmenedzsere „Lemorzsolódás okai a szakképzésben „- címmel tartott előadást.

Ezt követően Takács Rita az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Informatikai Karának diáktanácsadója az egyetemen való bentmaradást segítő tanulásmódszertani tréningekről beszélt.
A lemorzsolódás csökkentésére használható CroCoos eszközökről tartott előadást Farkas Bertalan Péter a Tempus Közalapítvány képviseletében.Majd Glowacz Miklósné az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelés-stratégiai és fejlesztési referense az EFOP programokon keresztüli végzetség nélküli iskolaelhagyás elleni intézkedésekről beszélt.
A konferencia zárásaként Ütőné dr. Visi Judit a GINOP 6.2.2 projekt szakmai vezetője a programban rejlő kihívásokról és lehetőségekről szólt a szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése szempontjából.

A konferencia zárásaként levetítették azt a promóciós filmet, mely a HASIT, azaz a Hallgatói Sikerességet Támogató Programot mutatja be.