A Kerpely Antal Szakkollégium (KASZK) egyik legaktívabb tagozata - a Pedagógiai és Kommunikációs Szakmai Kollégium (PKSZK) -, a Társadalomtudományi Intézet (TTI) oktatóinak közreműködésével rendezte meg a nagy hagyományoknak örvendő és várva várt eseményét.

 

 

2023. november 28-án immáron 10. alkalommal került lebonyolításra a DUE Kisfilm Fesztiválja, amire nagy érdeklődés mutatkozott a hallgatók részéről. Az alkotások száma felülmúlta a korábbiakat, 4 kategóriában összesen 27 pályázat érkezett be a megmérettetésre. Ezúttal - visszatérve az egyetem falai közé - személyesen lehetett szurkolni az alkotóknak. (Emlékeztetőül: Tavaly online került megrendezésre a IX. Kisfilm Fesztivál!) 

Az egyetem minden magyar és külföldi hallgatója számára nyitott volt a részvételi lehetőség, melyre a Bánki Donát technikum diákjait is szeretettel invitálták a szervezők. 

Az eseményt színesítette a felkérést örömmel elfogadó szakmai zsűri, melynek tagjai a dicsérő szavak mellett igyekeztek hasznos tanácsokkal, útravalóval és felajánlásokkal is ellátni a nevezőket.

Nem volt könnyű dolguk, nagyon gazdag volt a repertoár, mind műfajilag, mind pedig a technikai kivitelezés szempontjából.

 

A zsűri tagjai:

  • Főcze Ramóna (televíziós szerkesztő-riporter, műsorvezető, social media manager)
  • Szentkuti Tamás (operatőr, vágó)
  • Vass Tamás (operatőr, vágó)

 

Az idei évben újfent 4 nevezési kategóriában indulhattak a versenyzők, melyekre összesen 27 pályamunka érkezett be. Kategóriánkként az első három helyezettet díjazta a zsűri, valamint idén speciális különdíjakat is odaítélt, összesen több, mint 200 000 Ft értékben.

 

Az eredmények:

 

Dokumentumfilm/riportfilm kategória:

  1. Poczai Dávid -  Élet és élet közti különbség - CSAO
  2. Orosz Csanád - A FŐFAI - riport
  3. Eszenyi Bence - Vakon, Bede-Fazekas Szabolccsal

 

Fikciós film kategória:

  1. Ze Zonglin - The man in the bag
  2. Ze Zonglin - HIDE
  3. Eszenyi Bence - Emlékvetítő

 

Zenés montázs/videóklip kategória:

  1. Fekete Szilárd Zsolt - Barbershop B-ROLL
  2. György Anna - Crying in the Club
  3. Wéber Erik - DUE TV Promóciós reklámfilm

 

Lepj meg! kategória:

  1. Kiss Lili - Pizsi Parti
  2. Abaffy Zsolt - Itala monat
  3. Orosz Csanád - Ön-Álló
  4. Fekete Szilárd Zsolt - Topjoy Püré Reklám

(Megosztott 2. hely!)

 

Különdíjak:

  • Legjobb történetvezetés díja:             Marekkel Zoltán: Halálos kísértés
  • Legjobb vágás, ritmus díja:               Molnár Karolin Ráchel: Eszméletlenség
  • Legtöbb befektetett munka díja:        György Anna: Álomcsapda
  • Legjobb koncert videóklip díja:          Eszenyi Bence: Pardon ME - Pink elefánt

 

 

 

A zsűri rövid értékelése a versenyről, az alkotásokról, az eseményről:

 

Szentkuti Tamás véleménye:

„Az ilyen és ehhez hasonló filmfesztiválokra nagy szükség van ma, abban a világban, ahol a fiatal generáció napi szinten találkozik különböző platformokon az önkifejezés vagy a történetmesélés filmes módszereivel, és jó dolog, ha azok, akik kreativitást éreznek magukban, filmre visznek valós vagy fiktív történeteket. A technika ma már szó szerint a kezükben van, hiszen már egy jobb mobiltelefonnal is megfelelő színvonalú videós tartalmat lehet készíteni.

A fesztiválokon a szakmai zsűri értékelése alapján pedig lehetőségük van arra, hogy az előforduló kezdeti hibákra fókuszálva és azokat javítva tanuljanak meg alapvető szabályokat a filmkészítésről.”

 

Főcze Ramóna szerint „egy igazán sokszínű rendezvény volt, a legkülönbözőbb hangulatú alkotásokkal. A könnyekig hatótól egészen a hasfájással járó nevetősig. Érdekes volt látni az alkotók őszinte érzéseit és én is azt gondolom, hogy óriási szükség van arra, hogy legalább ilyen módon ki tudják adni magukból a félelmeiket, kételyeiket és szembesüljenek azzal - a visszacsatolások által -, mennyien érzik ugyanezt.”

 

Vass Tamás összegzése:

"Nagy örömmel néztem a fiatalok lelkesen készített munkáit. Átjött a mozikon az alkotás öröme, a csapatmunka egységesedése - szóval mindazok a jellemzők, amelyek ezzel a munkával járnak. Azt az erőfeszítést is láttam a filmekből, amivel a kollégákkal éveken át küzdve mi is próbáltuk elérni, hogy a nézőnek minél jobb filmeket tudjunk készíteni, és életünkben hagyjunk valami nyomot magunk után - olyan dolognak lehessünk részesei, amit alkotómunkának nevezünk. Sok-sok munkával, lemondással, áldozattal jár, de ha eljut valaki arra a bizonyos szintre, akkor nagy örömökben lehet része.

Ehhez kívánok a fiataloknak sok erőt, hasznos küzdelmet, és alkotói sikereket!" 

Vass Tamás remekül érzett rá a Kisfilm Fesztivál alapító atyjainak vezérgondolatára, hiszen az azóta szép szakmai sikereket elérő és megélő Gyöngyösi Péter és Lantos Csaba annak idején a Hagyj nyomot! Kisfilm Fesztivál néven indította útjára intézményünkben világhódító útjára a megálmodott eseményt.

 

 

Minden résztvevőnek és szervezőnek ezúton is gratulálunk, a díjazottaknak kiemelten is és további sikeres alkotómunkát kívánunk mindenkinek!