"Idén 63 milliárd forint forrást biztosít a kormány a felsőoktatási intézmények energiaár-növekedésből adódó többletkiadásaira."

 

 

"Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaár-növekedésből adódó többletkiadások komoly terhet jelentenek a magyar felsőoktatási intézmények számára is. Ezért az állami felsőoktatási intézmények, és egyetemi klinikák a megnövekedet energiaszámlák kompenzációjaként az első félévben már 4,2 milliárd forint előleget kaptak. Ezt az összeget a kormány nyáron tovább emelte 22,4 milliárd forinttal az egyetemi klinikák, és 4,1 milliárd forinttal az állami intézmények számára. A legutóbbi kormánydöntés értelmében pedig az alapítványi, valamint egyházi fenntartású felsőoktatási intézményeknek jutottak további 32,1 milliárd forintot kompenzációhoz. Így összességében 2023-ra a kormány mintegy 63 milliárd forint forrást biztosít a felsőoktatási intézmények energiaár-növekedésből adódó többletkiadásaira.

 

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár kiemelte: „az egyetemek tavaly ősszel készítettek el az energiamegtakarításra vonatkozó egyedi javaslataikat, amely szerinti előirányzott energiafelhasználás csökkenés sikeres volt. Mi pedig azt vállaltuk, hogy a fennmaradó költségeket kompenzáljuk. A támogatással biztosított egyetemeink folyamatos működése, mely alapvető fontosságú Magyarország versenyképessége szempontjából.”

 

Budapest, 2023. augusztus 9.