A Felvi.hu portál 5 fontos dologra hívja fel a jelentkezők figyelmét, amire oda kell figyelni a jelentkezés benyújtásakor!

 

„5 dolog, amire figyelj a jelentkezés benyújtásakor

Az E-felvételi súgókkal és figyelmeztető üzenetekkel segíti, hogy jól töltsd ki a jelentkezésedet. Néhány lényeges kérdést azonban most összegyűjtöttünk: ezekre érdemes különösen odafigyelned.

 

  1. A regisztrációkor megadott e-mail cím

A felvételi eljárás során az Oktatási Hivatal számos fontos üzenetet küld a jelentkezőknek, méghozzá a regisztrációkor megadott e-mail címre. Inkább kétszer ellenőrizd tehát, hogy jól gépelted-e be, és persze az is fontos, hogy itt tényleg élő postafiókot adj meg, amelyet nyár végéig rendszeresen tudsz figyelni. A postafiókod beállításaitól függően az is előfordulhat, hogy a spam mappában landol az üzenet.

 

  1. Jelentkezési sorrend

Az a jelentkezési hely (képzés) kerüljön az első helyre, ahová leginkább vágysz, az utolsó helyre pedig az, ahová a megjelöltek közül a legkevésbé szeretnél bejutni. Érdemes figyelembe venni a választott képzés finanszírozási formáját is: vállalod-e az önköltséges tanulást is, csak hogy egy adott képzésre bejuss, vagy sem?

A jelentkezési határidő után már nem vehetsz fel új képzést, de a tavasszal kezdődő ügyintézési időszakban egyszer változtathatsz majd a sorrenden és törölhetsz is jelentkezési helyeket.

A jelentkezési helyekről és sorrendről megnézheted kisfilmünket vagy bővebben itt olvashatsz a Felvételi tájékoztatóban.

 

  1. Dokumentummásolatok feltöltése

A közhiteles nyilvántartásokból érkező dokumentumok másolatait nem kell feltölteni. Minden más, a jelentkezéshez szükséges és már rendelkezésre álló dokumentumot a jelentkezéskor fel kell tölteni! (A február 15. után kézhez kapott dokumentumokat majd pótolhatod a tavasszal induló ügyintézési időszakban, most nem kell rögzíteni az eredményt sem.)

Elegendő mindent egy példányban beszkennelni és feltölteni, függetlenül a jelentkezési helyek számától. Arra azonban figyelni kell, hogy a dokumentum jól olvasható legyen, illetve tartalmazza a személyes adatokat. A beszkennelt és feltöltött dokumentumokat nem kell még külön e-mailben vagy fénymásolva postán is beküldeni. Ez csak lelassítja a feldolgozás folyamatát, hiszen többször kell velük foglalkozni.

Technikai tudnivalók: az E-felvételi rendszere jpg vagy pdf formátumokat tud fogadni. A dokumentum lehet színes vagy fekete-fehér. A feltölthető fájlok mérete és felbontása max. 5 MB, illetve jpg esetében min. 500x500 és max. 4500x4500 képpont felbontás.

Legjobb, ha szkennert használsz, de telefonnal is lefotózhatod a dokumentumokat, viszont az lényeges, hogy csak a feltöltendő dokumentum látszódjon (de az teljes egészében), megfelelően olvasható legyen stb.

Bővebben » 

 

  1. Kiegészítő eljárási díj

Három képzésre lehet ingyenesen jelentkezni (állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában is, tehát összesen hat sor tölthető ki). További, legfeljebb három képzési hely megjelölése esetén 2000-2000 Ft kiegészítő eljárási díjat kell fizetned, amelynek összegét az E-felvételi automatikusan kiszámolja. Ezt egy összegben kell rendezni banki átutalással vagy bankkártyás fizetéssel február 15-ig, vagyis a jelentkezési határidőig! Bővebben » 

Átutalás esetén a jóváírás hosszabb időt is igénybe vehet – ettől függetlenül a jelentkezésedet nyugodtan hitelesítheted, a díj beérkezése nem feltétele a hitelesítésnek.

 

  1. Hitelesítés

Ezt akkor célszerű megtenni, amikor már biztos vagy benne, hogy semmin nem akarsz változtatni. Ha mégis módosítasz valamit a hitelesítést követően, újra kell hitelesíteni a jelentkezésedet.

Hitelesítéshez a legjobb módszer Ügyfélkapus regisztrációt használni. Ekkor rögtön visszajelzést is kapsz, hogy sikeres volt-e a folyamat. Hitelesítő adatlap kinyomtatása, aláírása és postázása után azonban meg kell várnod, amíg a dokumentum beérkezik hozzánk, feldolgozzuk és e-mailt küldünk a sikerességről. Bővebben » 

Hitelesítésre a jelentkezési határidő után is van lehetőség, egészen február 20-ig. Hitelesítés nélkül a jelentkezés érvénytelen.”