A Dunaújvárosi Egyetem (DUE), a 2014/15. tanévtől kezdve indít duális képzéséket. A duális képzés gyakorlatorientált, ipari igényeknek megfelelő képzést biztosít a képzésben résztvevő hallgatók számára.

 

Mi is az a duális képzés?

A duális képzésben részt vevő hallgatók amellett, hogy nappali tagozatos hallgatóként a főiskolán, egyetemen folytatják tanulmányaikat, egy vállalatnál rendszeres szakmai gyakorlatot végeznek, valamint megszerzik a céges igényeknek megfelelő szaktudást. A diplomaszerzést követően így olyan pályakezdőkként kerülnek ki a munkaerőpiacra, akik – a  választott szak  képzési idejétől függően – 3-3,5 éves szakmai gyakorlattal és naprakész szaktudással rendelkeznek.
A duális képzés lehetőséget biztosít arra, hogy a vállalatok már az egyetemi, főiskolai évek alatt saját „képükre” formálják a hallgató tudását. Ehhez rengeteg plusz szakmai képzést és gyakorlatot is biztosítanak a legkiválóbb szakembereik bevonásával. 

 

A hallgató, már főiskolásként, egyetemistaként részese lehet egy vállalat életének, a legjobb gyakorlati szakemberektől tanulhat, és ráadásul még fizetést is kap, amely hozzájárul anyagi önállóságának megteremtéséhez. A lehetőséggel persze a követelmények is együtt járnak, de ezek egyáltalán nem teljesíthetetlenek, sőt! 

 

Hogy néz ki a duális hallgató tanéve?

A szorgalmi időszakban (szeptember-december és február-május között) nincs különbség a duális és a nem duális hallgatók között. Minden főiskolás és egyetemista előadásokra és szemináriumokra jár, zárthelyi dolgozatokat ír, beadandó feladatokat készít, így teljesíti az előírt követelményeket.

A szorgalmi időszak lezárultával már jól látszik a különbség.  A duális hallgatók ugyanis megkezdik a vállalati gyakorlati időszakot. Míg a vizsgaidőszakban a nem duális hallgatók csak a vizsgákra koncentrálnak, a duális hallgatók ezekkel párhuzamosan a gyakorlati idejüket töltik a vállalatnál, projektmunkákat végeznek, szakmai képzéseken, tréningeken vesznek részt, vagyis a levelező tagozatosokhoz hasonlóan a munkahelyi feladatok mellett kell a vizsgákat is teljesíteniük. 

Ez csak első pillantásra tűnik nehéznek, a hallgatóknak ugyanis sok esetben lehetőségük van még a szorgalmi időszakban elővizsgákat tenni, és jó dolgozateredményekkel úgynevezett megajánlott vizsgajegyeket szerezni. Így lehet csökkenteni a vizsgák számát a vizsgaidőszakban.

 

Hogyan tudsz duális képzésre jelentkezni?

Csak akkor lehet valaki duális hallgató, ha a központi felvételi eljárásban a megfelelő pontszám elérésével bekerül a választott felsőoktatási intézménybe, és kiválasztja őt egy cég is, amely együttműködik a képzésben az adott főiskolával, egyetemmel.  „duális” cégek a felsőoktatási intézmények bizonyos szakjaihoz csatlakoznak. Például egy műanyag eszközök gyártásával foglalkozó vállalat várhatóan valamelyik műszaki karral rendelkező egyetem/főiskola anyagmérnöki vagy gépészmérnöki szakára jelentkező diákokat várja.  

 

A duális képzésről bővebben ide kattintva tájékozódhat>>

A Dunaújvárosi Egyetem duális partnereinek listája itt találhatóak>>