Idén fogjátok befejezni az egyetemi tanulmányaitokat, ezért szakdolgozat-leadás előtt álltok? Vészesen közeleg a határidő, de egy kicsit megcsúsztatok a munkával? Most összeszedtünk néhány hasznos tanácsot, melyeknek a betartásával rengeteg időt spórolhattok meg, és kimaxolhatjátok a leadás előtti utolsó heteket.

Olvassátok át az útmutatót

Ahány felsőoktatási intézmény, annyi szokás. Éppen ezért, mielőtt bármibe is belevágnátok, olvassátok el, hogy milyen alap formázási követelmények, tartalmi szabályok vonatkoznak rátok. Sokkal rosszabb, ha a végén jöttök rá, hogy nem jó betűméretet használtatok, vagy éppen a fejezetek felosztása során dolgoztatok teljesen más rendszer szerint, mint ami az elvárás.

Készítsetek vázlatot

Rengeteg időt és energiát takaríthattok meg azzal, ha a tényleges dolgozat elkezdése előtt rendszerezitek a gondolataitokat és vázlatot készítetek. Ha ezzel megvagytok, akkor már sokkal közelebb jártok a kész szakdolgozathoz, mint hinnétek. Innentől ugyanis már nincs más dolgotok, csak le kell ülnötök és részletesen ki kell fejtenetek a vázlatpontokat.

Szerezzétek be a szakirodalmakat online

A járvány miatt nem egyszerű a forrásanyagok felkutatása, mivel a könyvtárak is ideiglenesen bezártak, de a legtöbb helyen igyekeznek alternatívákat kínálni a diákoknak. Ezek kihasználásával is időt takaríthattok meg, hiszen a könyvtárban történő böngészés helyet csupán néhány kattintással elérhetitek a szükséges könyveket. Ezekről a lehetőségekről itt írtunk részletesebben. Ha pedig online adatbázisokat kerestek, ezt a korábbi cikkünket ajánljuk figyelmetekbe.

Rendszerezzétek a hivatkozásokat

Érdemes már a szakirodalmi háttér feldolgozása közben elkészítenetek a hivatkozásjegyzéket, így ugyanis nem a dolgozat végén kell majd visszakeresnetek egy-egy gondolat szerzőjét.

Forrásunk: http://eduline.hu/felsooktatas/20200420_szakdolgozatiras_tippek?fbclid=IwAR00_UakGQcMF-NEA7C6XditxNQWLrGC0SzrfZ1QqMf8_UxLtEz9OlaGHe0