A program célja, hogy a hallgatók testközelből ismerhessék meg a törvényhozó munkát, a törvényhozás menetét és az országgyűlési képviselők munkáját. A hallgatók a program során kiegészíthetik elméleti ismereteiket és kipróbálhatják magukat a képviselők szerepében.

A Mint-a-Parlamentre jelentkező csoportok a jelentkezéssel egy időben egy logóval ellátott frakcióprofilt és a meghirdetett témák közül egyhez törvényjavaslatot nyújtanak be, melyet szeretnének előterjeszteni a program ülésnapján. A jelentkezett csoportok közül a szervezők hatot választanak ki, a benyújtott anyagok minősége és a jelentkezési gyakoriság alapján. 

A kiválasztott hat csoport anyagait egy szakértő bizottság értékeli a következő szempontok szerint:

  • szakszerűség (mennyiben felel meg egy törvényjavaslat formai követelményeinek),
  • kidolgozottság (az adott területet mennyire részletesen szabályozza figyelembe véve a téma összetettségét) u felkészültség (választott témában való jártasság),  u kreativitás (újító javaslatok megjelenése).

A bizottság által legtöbb pontot szerzett frakció törvényjavaslata kerül az ülésnapon megtárgyalásra, melyhez minden frakciónak lehetősége van módosító javaslatokat írni. 

Az ülésnapon bizottságokban, a törvényalkotási bizottság ülésén, illetve plenáris ülésen vitáznak. A program végén szavazásra kerül sor, ahol a törvényjavaslat elfogadásra vagy elutasításra kerül. 

A „játék” kimenetelét az befolyásolja, hogy az egyes frakciók hogyan tudják megnyerni a más véleményen lévőket maguknak. A meggyőzésre azért lesz szükség, mert minden frakció egyenlő létszámban képviselteti magát. A program végén a résztvevő csoportok sajtótájékoztatót tartanak és véleményt nyilvánítanak a meghozott új törvényről.

 

Helyszín: Országház (1055 Budapest, Kossuth tér 1-3.)

 

Időpont: Az ülésnapra 2019. november 28-án (csütörtökön) kerül sor. Felhívjuk figyelmüket, hogy az időpontok a parlamenti programok függvényében változhatnak.

 

      

Választható témák:  

  • a munkaidő szabályozása
  • állatvédelem
  • etikus öltözködés
  • közoktatási tanrend
  • felsőoktatási ösztöndíj rendszer
  • az eldobható poharak és szívószálak alternatívái
  • közbiztonság növelése
  • tömegközlekedés fejlesztése

 

Résztvevők: 

A programon hat hallgatói csoport vesz részt egyidejűleg. A csoportok létszáma maximum 20 fő lehet. Felhívjuk figyelmüket, hogy amennyiben ennél kevesebb hallgatóval érkeznek, az a szavazáson hátrányt jelenthet a többi csoporthoz képest. A csoporttagokat javasoljuk úgy összeválogatni, hogy a csoportba többféle érdeklődésű, tudású hallgató tartozzon.

 

Jelentkezés módja:

A programra jelentkezni a csatolt jelentkezési lap és egy előre megírt törvényjavaslat, valamint logóval ellátott frakcióprofil visszaküldésével lehet. 

A rendezvényre bármely felsőoktatási intézmény jelentkezhet az intézmény adatainak és egy – a felkészülést segítő – oktató adatainak megadásával. A programon vegyes – több intézmény képviseletében jelentkezett – csoportok is részt vehetnek, ekkor is kérjük a felkészítésért felelős oktatót feltüntetni. A jelentkezési lapon kérjük feltüntetni egy kapcsolattartó adatait is. 

 Jelentkezési lap letöltése 

 

Határidők:

Jelentkezés: 2019. október 18. (péntek) 9:00-ig.

Résztvevők kihirdetése: 2019. október 21. (hétfő) 16:30-ig.

Győztes javaslat kihirdetése: 2019. október 31. (csütörtök) 16:30-ig.

Módosító javaslatok, beosztás megküldése: 2019. november 18. (hétfő) 9:00.

A felkészüléshez szükséges dokumentumokat a nyertes törvényjavaslat kihirdetése után küldjük meg. További kérdések esetén az alábbi elérhetőségek egyikén tájékozódhatnak.

 

 

Andrási Réka

+36 1/441-4405

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.