Elektronikus jelentkezés


Jelentkezés feltétele

Pedagógusképzésben, tanárképzésben legalább alapképzésben (vagy korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett szakképzettség.


Az oklevélben szereplő szakirányú képzettség megnevezése

Gyakorlatvezető mentortanár


A képzés időtartama

2 félév


A képzés helyszíne

Dunaújvárosi Egyetem, Dunaújváros


A képzés célja

A mentori munkára való tudatos felkészülés eredményeképpen a mentor – a pedagógusképző intézmény megbízásával és elvi útmutatásai szerint – a hallgatók közoktatási intézményben történő egyéni gyakorlatának szakvezető feladatait, illetve a már diplomát szerzett gyakornokok körében az iskolavezetés megbízásából a pályakezdő pedagógusok szakmai szocializációját támogató feladatokat láthatja el.


Főbb tanulmányi területek

A mentortanár-képzés pedagógiai alapjai, mentori feladatok; Kutatásmódszertan; A pedagógiai folyamatok megfigyelése; A tanulási folyamat eredményeinek értékelése; Pedagógiai konfliktusok kezelése; Szakmódszertani ismeretek; Mentorálási gyakorlat; Tervezés, szervezés, koordináció a mentori munkában; Digitális pedagógia; Szakmai menedzsment


A kínált végzettség

A gyakorlatvezető mentortanár munkáját a pedagógusi kompetenciák magas szintű és tudatos alkalmazása kell, hogy jellemezze, illetve emellett a gyakorlatvezető mentortanárnak képesnek kell lennie a pedagógusképzés követelményeiben megkívánt szakmai képességek fejlesztésére is. Az erre irányuló módszerek ismerete mellett az önreflexió az a kulcsképesség, amelynek alkalmazásával lehetővé válik a tervezett pedagógiai hatások és a gyakorlatban történő megvalósulások összevetése, értékelése, valamint a diszkrepancia okainak a feltárása. Ugyanez a tudatosság szükséges a hallgatók tapasztalatszerző munkájának az irányításához, elemzéséhez és értékeléséhez is, amely ezáltal a hallgatók tapasztalati tanulásának a hatékonyságát, így a gyakorlati képzés, illetve a pályakezdők beilleszkedésének az eredményességét szolgálja.


A foglalkozások gyakorisága, várható időbeosztása

Havonta egy-két hétvége, általában pénteki, szombati napok


A záróvizsgára bocsátás feltételei

- a tantervben előírt vizsgakövetelmények teljesítése,
- két bíráló által elfogadott szakdolgozat.

A záróvizsga részei: átfogó (komplex) szóbeli vizsga az intézményi tanterv által meghatározott tantárgyakból és a szakdolgozat megvédése.


Az egy félévre megállapított tandíj összege

A költségtérítés összege:120.000 Ft/félév.


Igénybe vehető kedvezmények

Kormányrendelet által biztosított kedvezmények (adókedvezmény, kismamák kedvezménye). Kiváló tanulmányi eredmény alapján.


A jelentkezés formája

Jelentkezés a DUE saját letölthető jelentkezési lapján. 


Felvételi ügyintézés

Dunaújvárosi Egyetem Tanulmányi Hivatal
Tel.: (25) 551-177 
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Jelentkezési határidő: Őszi félévre augusztus 22. Keresztféléves képzésre (februári kezdéssel) január 24.


A képzés indításának feltétele:

A képzés minimum 15 fő jelentkezése esetén indul.