Hálózati csatlakozás, internet használat a kollégiumi szobában

A kollégiumi hálózathasználati regisztráció menete

 1. A kollégiumokban a hálózati szolgáltatást az Informatikai Szolgáltató Központ (ISZK) biztosítja.
  Probléma esetén email-t a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kell írnod. A levélben minél több adatot megadhatsz magadról, de Neptun kódod MINDIG meg kell adnod, jelszó viszont SOHA sem adj meg!
 2. https://noc.uniduna.hu/psadmin2/internet/ weboldalon kell regisztrálnod a szobai géphasználatot, ha valamit nem tudsz, akkor ? -et használd. A bejelentkezéshez a neptun kódodat és a neptunos jelszavadat használd.
 3. Adataid megadása után kapsz email-ben egy linket, amit ha megnyitsz, azzal érvényesítheted a regisztrációd. Csak az érvényesítés után kezd el foglalkozni Veled az ISZK. Regisztrációhoz használd az egyetemi számítógépeket (KAC, DC, Könyvtár, stb.)
 4. Olvasd el a hálózathasználat szabályait! http://www.niif.hu/aup/
 5. Nyilatkoznod kell arról, hogy a hálózathasználati szabályokat betartod - nyilatkozatnak számít a regisztráció érvényesítése.
 6. A falicsatlakozó és a számítógéped közötti megfelelő minőségű és hosszúságú "egyenes kötésű" patchkábelt Neked kell biztosítani! Csak akkor csatlakoztasd a géped a hálózatra, ha visszakaptál egy olyan tartalmú levet, hogy a bekötés megtörtént. Ez a levél azonban csak azt jelenti, hogy a hálózatadminisztráció engedélyezte számodra a csatlakozást, de nagy valószínűséggel a műszerész, aki a szerverszobai szekrényben a tényleges bekötést végzi, nem biztos, hogy már oda is ért! A bekötések különösen az évkezdési nagyobb számú igény miatt akár 3-5 munkanapot is igényelnek. Ha 5 napon belül nem kapsz hálózati hozzáférést nyugodtan írd meg a levelet a megadott címre, mert lehet, hogy a bekötésed megtörtént, de valahol máshol is lehet probléma. (Lehetőleg ne 1 hónap múlva jelentkezz azzal, hogy milyen régóta nincs hálózatod, mert ebből arra lehet következtetni, hogy nem is annyira akartad használni.)
 7. A kollégiumi internet kapcsolat informatikai rendszere olyan, hogy az csak az ftp-t, a http, https-t, vagy az ezekbe ágyazott kommunikációs protokollokat képes átvinni. Ha valamilyen - egyébként általad másutt használt - alkalmazás, vagy kapcsolat nem működik (ilyenek például a hálózatos játékok is) akkor az sajnos elérhetetlen lesz a kollégiumi szobádból. Ne kérj különböző portok nyitogatását a tűzfalon, mert nem az a probléma! (Egyébként a játékszerverekkel való kapcsolat fenntartása, nem is passzol bele a hálózathasználati szabályok egyikébe sem!!!) Ami a nem kimondottan oktatási célú hálózathasználat mégis és működik: a Skype és az MSN. Ezeket korlátozás nélkül használhatod szüleiddel, barátaiddal történő kapcsolattartásra. Hallgathatsz internetes rádiókat is, de vedd figyelembe, hogy a hálózat kapacitása véges! A proxy-szerveres kijárat az internetre sajnos nem teszi lehetővé idegen szolgáltatóknál lévő postafiókod POP3, vagy IMAP4 protokollbeállításokkal történő lekérdezését sem. Az ílyen postafiókokhoz akkor tudsz hozzáférni a kollégiumi szobából, ha a szolgáltató webes felületű levelezőt is biztosít. A legtöbb szolgáltatónál ez adott, kérdezz utána náluk.
  Bármely számítógép hálózatra való csatlakoztatása a kollégiumban térítés köteles, a díjat a "Téritési és juttatási szabályzat" 3. sz táblázata tartalmazza. A díjat nem a hálózat használatáért, hanem a regisztrációért fizeted, vagyis a regisztráció pillanatában esedékes, de beszedni többnyire csak a félév vége felé szoktuk. Akkor is meg kell fizetned, ha egyetlen bitet sem sikerült átmozgatnod a hálózaton - de ilyen azért nem szokott előfordulni. Hibabejelentéssel kapcsolatos kérdéseket ebben a dokumentumban a Hibakezelés, HelpDesk szakasz tartalmazza.

 

Milyen adatokra van szükség a regisztrációhoz?

neved, neptun-kódod, kollégium jele, szobaszámod, e-mail címed, fali csatlakozó aljzat-felirata, géped-mac-address-e, telefonszámod, lakcímed
(Mindenképpen add meg a telefonszámodat, hogy probléma esetén könnyebben fel tudjuk venni veled a kapcsolatot!)

 

Mi a géped MAC-ADDRESS-e ?

 • Windows esetén parancs sorban (Start menü / Run, cmd) : > ipconfig /all a kapott listából leolvasható.

A MAC-ADDRESS-nek kb. így kellene kinéznie: 00-50-56-C0-00-01, és NEM kezdődhet 44:45:53 -al, és NEM lehet 02-00-54-55-4E-01!
Amire figyelni kell: Csak a 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E, F karakterek szerepelhetnek benne, és leírás NEM lehet PPP adapter vagy Microsoft dialup adapter, hanem valami normális elnevezésnek kell lennie, pl.: VIA Rhine II Fast Ethernet Adapter, Realtek, stb.
A 00-50-56-C0-00-01 formában megjelenő címet így add meg: 0050-56C0-0001 (tehát 3x 4 karakterben). Hibás MAC-ADDRES megadása esetén nem lehet regisztrálni!

Csak a regisztrálttal azonos címmel rendelkező számítógépet engedélyezzük használni. Nagyon fontos, hogy ezt az adatot pontosan olvasd le, mert ha nem egyezik meg azzal amit géped mutat magáról a hálózatnak, nem lesz sikeres a kapcsolódás!!!

Több gépet is regisztrálhatsz, de csak több aljazatra. Ilyenkor annyival meg is kell szoroznod a féléves regisztrációs díjat! DE! Vedd figyelembe azt is, hogy a kiszolgálható aljazatok száma mindegyik kollégiumban kevesebb, mint amennyi hallgató ott lakik - így elképzelhető, hogy többes regisztrációval másokat zársz ki a hálózathasználatból. Arra is van lehetőség, hogy egy aljazatra több MAC-ADDRES-t regisztrálj, de ezt kérned kell a hálózatüzemeltetéstől. Ilyen esetben ezek a gépek csak felváltva használhatók ugyanazon aljazatra csatlakozatva. Viszont ez esetben nem fogyasztod mások elől a véges számban rendelkezésre álló hálózati végpontot.
Csak létező aljzatra lehet regisztrálni. Ha többen laktok egy szobában, mint amennyi hálózati végpont van oda kiszerelve, nem tudunk segíteni (költözés?).

 

Beállítások a regisztrált gépen

A számítógéped a kollégiumi szobában dinamikus IP-cím hozzárendeléssel fog működni. Ennek megfelelően kell majd beállítanod.

 • Vezérlőpult/Hálózati kapcsolatok-nál a hálózati kártya tulajdonságai közül a TCP/IP protokoll-t kell kiválasztani, majd ott bekapcsolni az "IP-cím automatikus kérése", és a "DNS-kiszolgáló címének automatikus kérése" rádió gombokat.
 • Vezérlőpult/Rendszer/Számítógépnév/Módosítás-nál munkacsoportnak add meg a kollégiumod azonosítóját, (pl. K33, K35, K37, KSW, K26_2). Ez azért lényeges, hogy a számítógéped könnyebben, gyorsabban tudjon tallózni a hálózaton. Érdemes normális nevet megadni a számítógépnek (ne az installálás során generált azonosítót). Ha Linuxot használsz a gépeden és nincs nagy gyakorlatod a Samba beállításában, akkor kérj segítséget a KAC-ban a beállításához, mert ellenkező esetben nagy esélyed van rá, hogy elrontod a többi gép Windows-os megosztásainak elérhetőségét (tallózását) is.
 • Az Internet siteok elérése csak proxy szerveren keresztül lehetséges! A böngésződben megkeresed a http proxy beállításokat:
  Internet Explorer - Eszközök/Internetbeállítások/Kapcsolatok/LAN beállítások;
  FireFox - Eszközök/Beállítások/Általános/Kapcsolat beállításai. Ha bekapcsoltad a proxyt, add meg a következő értékeket: Cím: proxy.uniduna.hu Port: 3128
  Ha a használt böngészőben nincs külön mező a port megadására, akkor azt a következő módon kell megadni: proxy.uniduna.hu:3128
  Ha van lehetőség helyi címeket megadni, akkor ott a uniduna.hu nevet kell beírni (olyan formában, ahogy azt a böngésződ kéri). Ikszeld be azt kockát, amelyiket a "Proxy figyelmen kívül hagyása helyi címeknél" szöveg mellett találsz.
  Ha a fentiek beállítása nehézséget okoz, használhatod az "automatikus proxyfelismerés" beállítást is.
 • Ha FTP-zni szeretnél, akkor keress olyan beállítást az ftp kliensedben, hogy: HTTP proxy FTP támogatással (pl. a Total Commander használja ezt a lehetőséget), és ott add meg a kiszolgáló nevének a következőt: proxy.uniduna.hu:3128. Célszerű az FTP-nél a passzív módot választani, ezt a legtöbb tűzfal alkalmazás is támogatja.
 • Ne hozz létre a gépeden semmilyen megosztást, vagy hídkapcsolatot (bridging), mert a rendszer azonnal kitilt és vissza kell kérned magad a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre írt levéllel. Nem biztos, hogy azonnal vissza fogod kapni a kapcsolatot!

 

Hibakezelés, HelpDesk

 • Ha reklamálsz bármilyen okból azt is a fenti címre írd meg. Mindig add meg neved, neptunkódod, a kollégiumi épületed, valamint a szoba és a használt aljazatod számát. Különösen fontos ez, ha egynél több fali csatlakozóra regisztráltál.
 • Ha a bekapcsolást tudató levél után 5 napon belül még mindig nincs hálózatod, írj levelet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. -ra a szükséges adatok megadásával. Ne túlozz azzal, hogy ennyi meg annyi hete regisztráltál, mert a rendszer másodperc pontosan nyilvántartja az általad és a hálózatadminisztráció által végzett tevékenységeket.
 • Ha nem tudsz bejelentkezni hallgatóként a regisztrációs felületre, (pl. nem tudod, vagy elfelejtetted a beállított jelszavad) írj levelet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mailcímre, add meg neved, születési dátumod, neptunkódod és elérhetőséged (e-mail, mobiltelefon, stb. - leginkább e-mail!) - az ISZK segít a probléma megoldásában. Az újonnan beiratkozottak induló jelszóként a születési dátumukat használhatják, mint a Neptunban, de ne maradjon ez a jelszó!!!
 • Csak ha nagyon sürgős: munkaidőben hívd a 25/551-610-es telefonszámot, de ott nem tudnak azonnal segíteni, csak felírják, hogy jelentkeztél a problémáddal és azt fogják kérdezni, hogy írtál-e már levelet a megadott címre!


CSAK ÉSSZERŰ, ÉS A BIZTONSÁG ÉRDEKÉBEN SZÜKSÉGES KORLÁTOZÁSOKAT ALKALMAZUNK. RÖVID IDŐ ALATT NAGY (INTÉZMÉNYEN KÍVÜLRE MENŐ/BEJÖVŐ) FORGALMAT GENERÁLÓ GÉPEKET IDŐLEGESEN OLYAN HÁLÓZATRA TESZÜNK ÁT, AHOL CSAK INTÉZMÉNYI HÁLÓZATI ELÉRÉS VAN - NEM LÁT KI AZ INTERNETRE!
NE REGISZTRÁLJ OLYAN GÉPET, AMELYIKEN NINCS TELEPÍTVE VÍRUSIRTÓ SZOFTVER! (ELŐBB UTÓBB EZT IS SZŰRNI FOGJUK.)
 
ISZK