Sajtótájékoztatót tartottak a Dunaújvárosi Egyetemen az elmúlt időszak kimagasló eredményeiről, fontos felvételi dátumokról, az intézmény beiskolázási kampányáról.

Az eseményen Dr. habil András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora felhívta a figyelmet a nemrégiben nyilvánosságra hozott Diplomás Pályakövetési rendszer adataira, mely szerint az itt végzett hallgatók messze az átlagon felül keresnek.  A kimutatások szerint átlagosan bruttó 450 000 forint munkabért kapnak a Dunaújvárosi Egyetem műszaki szakjain végzett hallgatók, az átlag fizetés ebben a szegmensben 300-350 000 forint. Így tehát akár 25%-kal több munkabért is kaphatnak a Dunaújvárosi Egyetemen végzett diplomások.

 

Majd a Dunaújvárosi Egyetem hallgatói számára elérhető ösztöndíjakról beszélt, annak kapcsán, hogy az intézmény Szenátusa tavaly decemberben új ösztöndíj bevezetését szavazta meg, amely az EFOP-3.6.1-16-2016-00003 K+F+I folyamatok hosszú távú megerősítése a Dunaújvárosi Egyetemen projekt keretéből valósul meg.  

A Dunaújvárosi Egyetem a 2018/19 tanév során, valamint a 2019/20 tanév első félévében teszi lehetővé ösztöndíj kifizetését az alábbi feltételek alapján:

  • 9 gépészmérnök, anyagmérnök, és mérnökinformatikus hallgató (Bsc vagy Msc) 50 000 Ft/hó 6-6 hónapra szóló időtartamban.

  • 2 gépészmérnök MSc hallgató részére 50 000 Ft/hó 12-12 hónapra szóló időtartamban. 

  • 1 anyagmérnök hallgató részére 50 000 Ft/hó a díjazás megállapításától a díjazás feltételeinek történő megfelelés időtartamáig, legfeljebb a projektidőszak végéig (2020.12.31) terjedő időtartamban. Egyaránt pályázhat különböző évfolyamokból, nappali és levelező képzésen tanuló hallgató.

Az ösztöndíjas juttatás időtartama: 2018.12.01-2020.12.31.

A Dunaújvárosi Egyetemen minden nappali tagozatos hallgató 10 hónapon keresztül - a tanulmányi ösztöndíjakon - felül a Dunaújvárosi Egyetemért Ösztöndíjban részesül 2019 szeptemberétől, melynek mértéke 15.000 Ft/hó, az anyagmérnöki nappali képzésen tanuló hallgatók további 50.000 Ft/hó összeget kapnak – e két ösztöndíjat a Dunaújvárosi Egyetemtől kapják a hallgatók.


Az egyre népszerűbb duális képzés során a hallgató három napot tölt az egyetemen, ezt követően három napig végez munkát a duális partnernél, amelyért fizetést kap, a minimálbér összegének 60%-a megadandó törvényi minimum, ám a duális partnerek ennél jóval nagyobb összegeket szánnak erre.

Bővült az intézmény képzési palettája egy Műszaki (gépészeti specializáció),
 és egy Rendezvény szervezésre specializált Kommunikáció és médiatudomány képzéssel.

 

Majd Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes vette át a szót. Beszélt a szeptemberben induló képzésekre vonatkozó általános felvételi jelentkezési határidőről, 2019. február 15-ig kell rögzíteni a felvételi kérelmet, kizárólag elektronikus úton, az E-felvételin keresztül kell megtenni.

A Dunaújvárosi Egyetem minden alap, és felsőoktatási képzését meghirdeti nappali és levelező, államilag támogatott, és költségtérítéses formában is az általános felvételi eljárásban történő jelentkezésen. 

Dunaújvárosi Egyetem felvételi ponthatárai nappali és levelező képzésen:
Műszaki képzési terület:                      280 pont
Informatikai képzési terület:                280 pont
Felsőoktatási szakképzés:                   240 pont
Műszaki menedzser:                           280 - 310 pont
Gazdálkodási és menedzsment:          280 - 400 pont
Kommunikáció- és médiatudomány:    280 - 400 pont

 

Az eduline.hu portál legújabb cikksorozatában a Dunaújvárosi Egyetem felvételi kapacitását taglalták. A Dunaújvárosi Egyetemre összesen 2328-an kerülhetnek be a 2019-es felsőoktatási felvételin, az elmúlt évek felvételéhez képest nagyobb számban, így az eddigiekhez képest jóval nagyobb eséllyel indul a felvételiző.

Végül Lászlóné Kenyeres Krisztina, Oktatási Igazgató foglalta össze az intézmény beiskolázási kampányának eredményeit. A Dunaújvárosi Egyetem a korábbi években is folytatott a beiskolázás időszakában fizikális informatív kampányt, amely nyílt napokra, középfokú oktatási intézményekben való tájékoztatásra, Educatio kiállításon való megjelenésre és az egyetem honlapjára fókuszált. E téren történt innovációkat felhasználva, marketing, PR, kommunikációs trendeket figyelembe véve a Dunaújvárosi Egyetem beiskolázási kampánya új elemekkel gazdagodott, a régiek pedig új formában valósultak meg. 
Máris nagy népszerűségnek örvend az értékesítési szemlélet, és a pályaorientációs tanácsadás a roadshowkon is fő cél a személyre, leendő hallgatók érzelmi, mentalitásbeli tulajdonságaira szabott pályamodell bemutatása.

 

A beiskolázási kampány fontos eleme a Családi Nyílt Nap, mely megújult módszerrel került megrendezésre:

A diákok az általános tájékoztató előadások után érdeklődési körüknek megfelelően szakirányokba elkülönült workshopokban folytatták az ismeretszerzést, az ezt követő campus túra is érdeklődési körnek megfelelően alakult. Az előző évek mutatóihoz képest jelentősen megnövekedett az érdeklődés a Dunaújvárosi Egyetem képzései iránt. A megújult roadshow, pályaorientációs kiállításokon való részvétel sikerét bizonyítja, hogy főként azokból a középfokú oktatási intézményekből jelentek meg diákok, amelyeket felkerestünk – a nyílt napok látogatónak 70%-a jött ezekből az iskolákból, az Educatio Kiállításon való résztvétel szintén hozzájárult a sikerhez. A Dunaújvárosi Egyetem vezető szerepet tölt be a régió szakembereinek képzésében, várhatóan a jövőben is megmarad ez a pozíció, mivel a nyílt napok érdeklődői főként Fejér, Tolna, Pest, és Bács-Kiskun megyei lakosok.

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás (2019. 01. 10-12.):

A DUE látogatók körében nagy volt az érdeklődés az újonnan induló rendezvényszervező szakirányú kommunikáció- és médiatudomány szakra, továbbá az anyagmérnöki, gépészmérnöki, mérnökinformatikus, informatikai képzéseket is nagy érdeklődés övezte. A duális képzés szintén nagy népszerűségnek örvendett. Új elem volt a pályaorientációs tanácsadás, az Educatio Kiállításon mindössze három egyetem standján volt erre lehetőség.