Egyetemre felvételiznél, de nem tudod, hogy mi lenne a tökéletes választás? Esetleg látod, hogy nem lesz annyi pontod, hogy bekerülj az alap szakra? Válaszd te is a felsőoktatási szakképzést!

A felsőoktatási szakképzés olyan kétéves képzés, amelyet felsőoktatási intézmények indítanak, amelynek elvégzésért felsőfokú oklevelet kaptok. A FOSZK képzés minimumponthatára alacsonyabb, mint az alap- és osztatlan szakoké. 2019-ben legalább 240 pontot kell összegyűjtenetek, ha állami ösztöndíjasként szeretnétek a DUE valamelyik FOSZK képzésére jelentkezni.

Jelentkezési határidő: 2019. 02. 17. 

A Dunaújvárosi Egyetem az alábbi felsőoktatási szakképzéseket indítja 2019. szeptemberétől:

  • Gazdálkodási és menedzsment
  • Gazdaságinformatikus
  • Mérnökinformatikus
  • Műszaki (gépészeti specializáció)
  • Televíziós műsorkészítő

Hogyan is néz ki egy felsőoktatási szakképzés? 
- az elméleti és gyakorlati képzés aránya: 55%-45%;
- az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű képzésben: 1 félév, legalább 560 óra. Részidős képzésben a szakmai gyakorlat: hat hét, legalább 240 óra. Részidős képzésben az összefüggő gyakorlat időtartama három hét;
- a besorolási szakon való továbbtanulás esetén a beszámítandó kreditek száma: legalább 90 kredit a képzésen megszerezhető 120 kreditből. 
- a képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább 30 kredit.

Ha először elvégezel egy ilyen kétéves képzést, majd alapszakra jelentkezel, a felsőoktatási szakképzés záróvizsgájáért (ha a szakiránynak megfelelően tovább) pluszpontokat kaphatsz. Jeles záróvizsga eredmény alapján 32 többletpontot, jó záróvizsga eredmény alapján 20 többletpontot, közepes záróvizsga eredmény alapján 10 többletpontot.