Paks II beruházáshoz kapcsolódó Dunaújvárosi Egyetem Paksi Kompetencia és Kutatóközpont létrehozásáról írtak alá stratégiai együttműködési keretmegállapodást.

Az pénteki, ünnepélyes keretek közt lezajlott ceremónián részt vett Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, a  Dunaújvárosi Egyetem tiszteletbeli polgára, dr. Becseházi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár, Lenkei István a Paks II. Zrt. vezérigazgatója, Pekárik Géza, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, a Dunaújvárosi Egyetem címzetes egyetemi docense, dr. András István rektor, Kiss Ádám Sándor kancellár, dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes, dr. Ágoston György tudományos és kutatási rektorhelyettes, Némethné Nagy Gellai Szilvia gazdasági igazgató, Kovács Judit, a Minőségirányítási Iroda vezetője, dr Szabó Csilla Marianna a Tanárképző Központ főigazgatója, dr Balázs László, a Társadalomtudományi Intézet igazgatója, dr Nagy Bálint az Informatikai Intézet igazgatója, dr Horváth Miklós az Informatikai Intézet igazgatója.
Dr Galambos Dénes miniszterelnöki biztos beszédében hangsúlyozta, hogy a 2010-ben elindított újraiparosítási program keretében Dunaújváros a kormányzat számára különösen fontos város a jövőben számos fejlesztés valósul majd meg, melynek egyik célja Paks II szakembereinek és azok hozzátartozóinak számára megfelelő színvonalú lakóhely biztosítása, hanem a lakosok életminőségének javítása is fontos tényező.
Az együttműködési keretmegállapodás aláírása után Süli János miniszterelnök arról beszélt, PAKS II építése során a Dunaújvárosi Egyetem kulcsfontosságú feladatot lát el anyagvizsgálat és hegesztéstechnikai vizsgálatok terén. Különösen fontos lesz a jövőben a megfelelő szintű szakembergárda képzése, mely a Dunaújvárosi Egyetem feladata lesz.
Eztán Lenkei István, Paks II. Zrt. vezérigazgatója vette át a szót. Beszédében Ő is kiemelte, hogy a Dunaújvárosi Egyetem nagy szerepet játszik Paks II jövőjében, a megfelelő szintű szakembergárda képzésében valamint a technológia kidolgozásában, hiszen e téren elengedhetetlen a hegesztési munkálatok célnak megfelelő minősége.


Dr. András István rektor vette át a szót. Hangsúlyozta, hogy a Dunaújvárosi Egyetem eddigiekben a piaci szereplők igényeinek megfelelően alakította képzéseit, nagy öröm, hogy Paks II szakembergárdájának képzésében kapott feladatot. Eddigiekben az egyetem végzett hallgatói itt maradnak a régióban, Paks II megépítésének köszönhetően ez lesz a tendencia a jövőben is.
Majd dr Palotás Béla professzor emeritus beszélt a Dunaújvárosi Egyetem múltjáról, ezután került sor a Dunaújvárosi Egyetem Paksi Kompetencia és Kutatóközpont táblájának ünnepélyes felavatására.