A Dunaújvárosi Egyetem Szenátusa azon oktatónak, aki főiskolai, illetve egyetemi tanári címmel rendelkezik, és nyugdíjazására tekintettel foglalkoztatását megszüntetik, a Szenátus Professor Emeritus címet adományozhat. A Dunaújvárosi Egyetem Szenátusa Professzor Emeritus címet adományozott dr. habil Palotás Béla főiskolai tanár részére.

Dr. Palotás Béla 1978-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen okleveles gépészmérnökként. Az ezt követő években okleveles európai hegesztő szakmérnök, nemzetközi hegesztő szakmérnök, majd gépészeti elektrotechnikai szakmérnök képesítést is szerzett. 1995-ben védte meg kandidátusi, majd 1996-ban PhD doktori fokozatát.

Ipari pályáját a Magyar hajó és Darugyárban kezdte. Sokrétű tapasztalatait külföldi munkái során is alkalmazta: Líbiában és Finnországban is hosszabb időt töltött atomerőmű építkezéseken, ahol minőségbiztosítási szakértőként végezte munkáját.

  

A felsőoktatásban 1981-től vesz részt. 2010-ig a Budapesti Műszaki Egyetemen volt alkalmazásban egyetemi docensként.

2010-től a Dunaújvárosi Főiskolán tanszékvezetőként, 2015 és 2018 között Tudományos és Kutatási Rektorhelyettesként dolgozott.  2017-ben sikeresen habilitált a győri Széchenyi István Egyetemen.

Palotás Béla egyetemünkön lelkesen veszi ki részét mind a kutatásból, mind a pályázati munkákból: közreműködésével került intézményünkbe két igen értékes hegesztő robot, jelenleg is szakmai vezetője egy EFOP pályázatnak.

A tehetséggondozást már pályája kezdetétől szívügyének tekintette. 1979-ben az ő vezetésével alakult meg a BME-n a Hegesztési Szakosztály, ami azóta is eredményesen működik. Tevékenységéért Palotás Béla tanár úr 4 évvel ezelőtt, 2014-ben, elsőként kapta meg a Hegesztő ifjúságért díjat a Magyar Hegesztési Egyesület országos konferenciáján.

Jelenleg a Magyar Hegesztési Egyesület elnökségi tagja, valamint az MTA Hegesztési Albizottságának elnöke.

Dr. Palotás Béla tanár úr, a Dunaújvárosi Egyetemen is lelkesen támogatja a fiatal tehetségeket. A 2017-ben intézményünkben megrendezett OTDK Műszaki Tudományi Szekció szakmai bizottságának ügyvezető elnöke volt. Tanár úr a kiválóan megrendezett és lebonyolított konferencia elismeréseként OTDK szervezői díjban részesült.

Tanár úr munkájára a jövőben is maximálisan számítanak a Dunaújvárosi Egyetemen!