A „Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken” című GINOP projekt keretében korszerű ívhegesztő robotot telepítettek a Dunaújvárosi Egyetemen.

A Dunaújvárosi Egyetem alvállalkozóként működik közre a Crown International Kft. és a rácalmási Ferropan Építő Kft. által elnyert, GINOP-2.1.1-15-2015-00227 számú „Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken” című projektben.

A projekt keretében egy korszerű, 80 millió forint értékű ívhegesztő robotot telepített a Crown International Kft.  a Dunaújvárosi Egyetem Hegesztő Bázisára. A CLOOS gyártmányú (QRC-350-E/Z típusú), 7 tengelyes hegesztőrobot zárt cellában dolgozik, és on-line lézerszenzorral van felszerelve. A robothoz kapcsolt QINEOÒ CHAMP – 450 típusú áramforrás alkalmas váltakozó polaritású, huzalelektródás, védőgázos ívhegesztésre. Ezzel az eljárásváltozattal extra kicsiny fajlagos hőbevitel valósítható meg, amely feltételezhetően alkalmas bevonatos (horganyzott, alumíniummal bevont) lemezek ívhegesztésére úgy, hogy a varrattal ellentétes oldalon ne égjen le, illetve ne sérüljön a bevonat.

A projekt eredményeként rendelkezésre fognak állni a kis hőbevitelű robotosított hegesztés technológiáját alkalmazó ipari robotokhoz a technológiai leírások, illetve a vizsgált munkaanyagok megfelelő megmunkálásához hegesztési paraméterek és utasítások.   A beruházásnak köszönhetően a konzorciumi partnerek összesen 6 kutatói munkahelyet teremtenek.